– Slik studerer jeg –

Er det noe jeg ser går igjen i kommentarfeltene nå om dagen så er det spørsmål relatert til hvordan jeg studerer, hvordan jeg legger opp en leseplan for hvert semester og hvordan jeg forbereder meg best mulig til eksamen. Jeg forstår godt at dere førsteårs-studenter sitter og klør dere i hodet. Å studere på universitet er noe helt annet enn videregående. -Men det behøver ikke å være noe vanskeligere av den grunn. Tvert imot! Jeg synes livet som student på Universitetet i Agder er ganske fantastisk. Nesten ingen forelesninger er obligatoriske. Ingen skriver fravær eller sender melding med hjem dersom jeg ikke kommer på skolen. Det er ytterst få innleveringsoppgaver og så godt som ingen ukentlige prøver.

-Kun én gradert slutteksamen i hvert fag dere! Denne deilige nye friheten (etter tretten år med alt annet enn frihet) krever dog at du har en god dose selvdisiplin. Velger du å ikke gå i forelesning, så skal du klare å stå opp når alarmen ringer likevel, og sette deg ved stuebordet for å studere på egenhånd! Sover du til elleve hver formiddag bare fordi du kan, så tror jeg neppe du sitter igjen med en karakter av øverste klasse. Du MÅ få struktur på hverdagen din, og mine beste tips på veien her er: 1. Se mindre tv 2. Legg deg før midnatt 3. Stå opp før 08.00. Så enkelt som det kan du spare massevis med tid. Jeg vet det er mange fantastiske serier der ute, men gjør deg selv en kjempetjeneste og snurr de i juleferien. Du.Har.Ikke.Råd til å sitte oppe på nattestid og snurre episode etter episode nå. Ja, vi har akkurat startet semesteret, men pensum for veldig mange studieretninger er enormt og du har mer eller mindre tre måneder på å lære deg det.

1. Sett i gang NÅ. Jeg har sagt det før også, men jeg sier det igjen. Du kan ikke gjøre som på videregående og saumfare pensum en uke før eksamen. Jeg bruker en uke på ett kapittel når jeg virkelig skal lære meg det og få det til å sitte. Du får ingen hjelpemidler på eksamen i sykepleien, og juks kommer du ikke langt med verken på universitet eller ute i arbeidslivet, så her er det bare å stå på fra start! Jo mer du lærer deg, jo gøyere blir også fagene og jo større blir mestringsfølelsen. 

2. Sorter pensumbøkene. Har du som oss sykepleiestudenter femten pensumbøker hvert år, så er det enkelt å få panikk. For hvor i all verden man skal starte? Vel, husk at det er meningen at disse 7,10 eller 15 bøkene skal fordeles på to semestre! Start derfor studieåret med å finne ut: 1. Hvilke fag du skal ha eksamen i først. 2. Hvilke bøker som tilhører fagene du skal ha eksamen i først 3. Vanskelighetsgrad/Omfanget av de ulike fagene du skal ha eksamen i først.

Har du syv pensumbøker til et fag du kun skal ha hjemme-eksamen i neste vår, så legg bort disse med en gang. Ikke tenk på å begynne å lese eller skrive noteter til disse nå. Konsentrer deg om de bøkene du skal ha skriftlig eksamen i. (Uten hjelpemidler). Det er disse bøkene du må åpne med en gang, lese, forstå og pugge. Skal du ha flere slike skriftlige eksamner denne høsten så finn ut hvor mye tid du vil disponere til hvert fag. Et er alltid litt vanskeligere enn det andre, og da må du sette av ekstra tid til det. For førsteårs-sykepleiestudenter er det ingen tvil om at anatomi, fysiologi og biokjemi er faget som krever flest lesetimer.

3. Studer timeplanen. Hvilke tema skal det foreleses om først? Det er kjedelig å lese om hjerte og karsykdommer hvis det skal foreleses om nevrologi denne uken ikke sant? Du får SÅ mye igjen for å komme forberedt til timene. Dette her er definitivt mitt aller viktigste tips. Du kan ikke komme helt blank til en forelesning om respirasjonssystemet og klage på den dårlige læreren fordi du ikke skjønte det h*n sa om gassutveksling eller hemoglobinets metningskurve. Det vanskeligste stoffet krever forarbeid. Så enkelt er det! Forbered deg til alle forelesninger. Du FÅR så mye igjen for det..

4. Kort ned kapitlene. Noter ned det du tror er mest relevant til eksamen/arbeidslivet. Med forberedning til forelesning, mener jeg ikke bare “les gjennom kapittelet læreren skal forelese om”. Har du klisterhjerne så er det sikkert bra nok, men selv husker jeg ingenting med mindre jeg noterer samtidig. Jo mer jeg skriver fra hånd, jo mer husker jeg. Jeg skrev ut fire fulle skrivebøker med notater i fjor vinter og klarte jammen å huske mer eller mindre hvert ord som sto i dem til eksamen. Det er helt utrolig hvor mye bedre stoffet setter seg når du får det inn med fingrene også, og ikke bare øyne eller ører.

5. Studiespørsmål og eksamenslek. Jobb jevnt med å løse studiespørsmål tilknyttet de ulike kapitlene dersom du får utdelt dette av læreren din, for når eksamen kommer og læreren skal lage oppgaver, tar han veldig ofte utgangspunkt i disse relevante spørsmålene. Mitt beste tips her er å samles en liten gjeng, og rett og slett høre hverandre et par uker før eksamen. Det er ingenting som er bedre enn å prate om pensum og lære bort egen kunnskap til andre medstudenter. Gjør det til en jentekveld, ha snacks på bordet og lag en slags konkurranse ut av det. Det gjorde jeg flere ganger i fjor, og FY så effektivt det var. Mer om min eksamenslek kan dere lese HER.

6. Til alle første års sykepleiestudenter: Lag dere konto på sykepleiepluss.no, og gjør det med én gang. Man har to vanskelige fag (utenom medikamentregning) det første året på sykepleien. Det ene krever ikke like mye lesing og kommer litt av seg selv etter å ha tilbrakt x antall timer i praksis og øvingsavdeling, mens det andre er ganske heavy anatomi, fysiologi og biokjemi. Pensumboken til dette anatomifaget er helt fryktelig. Ikke bare består den av 500 sider, men den er så tunglest! Mitt bud nummer 1 for en god karakter her er: 1. Lukk igjen hele boken, og begynn å titte på videoer fra sykepleiepluss istedet. Hos sykepleiepluss har du en lege som forklarer det mest avanserte på den enkleste måte gjennom fargerike videoer med tegninger og dårlige vitser. Dessuten får du også en rekke eksamensoppgaver her, og besvareler som viser hvor mye du må regne med å lære deg for å få karakterene A-B-C-D-E. Altså bare last det ned med en gang.

7. Jobb med eksamensoppgaver. -Helt fra starten av, og ikke bare en uke eller to før eksamen. De aller fleste husker å jobbe med å få stoffet til å sitte fast i hukommelsen, men få husker å jobbe med å klare og hente det ut igjen på en oversiktelig måte. En god eksamensoppgave er en oppgave der studenten har svart på akkurat det oppgaven spør om. Selv har jeg en tendens til å skrive meg litt bort i stresset og kaste bort tid på å ta med pensum som ikke er helt relevant! Slikt får man ingen ekstrapoeng for, og derfor har ihvertfall jeg som mål å forbedre meg litt ekstra på dette.

8. Ha orden i skrivebøkene. Ikke bare den første måneden på studie, men hele veien til eksamen. Skriv pent, bruk farger, tegn, tusj, skriv fine tankekart som du faktisk får lyst til å titte på. Det betyr ihvertfall mye for min motivasjon. Det krever ikke mye mer tid å skrive pent enn stygt, og fine notater setter du pris på når du skal tilbringe timesvis med øynene på dem ukene før eksamen.

Her har dere altså 8 studietips som jeg følger rimelig slavisk!
Spør hvis dere lurer på noe mer <3

37 kommentarer
    1. Jeg går på sykepleien på stord, og vi har ikke medikamentregning og hjemme eksamen før andre året på sykepleien. Vi har heldigvis en del som er obligatoriske forelesninger med lekser og gjennomganger/seminarer noe som er til god hjelp mot eksamen. Siden jeg og går på høgskolen og ikkje universitet så er vi mindre elever i hvert kull, noen som og gjør det lettere me oppfølging av hver enkelt elev.

    2. Dette var gode tips som jeg skal ta i bruk! Disse innleggene du skriver der du ramser opp ting, som dette innlegget, det forrige og ulike tips/ting om deg/ukens osv., synes jeg er så bra å lese, mine favorittinnlegg 🙂

    3. Tusen takk for tips! Vil du si at man kan oppnå toppkarakter i anatomi og fysiologi kun ved å se/lese/notere og gjøre oppgaver på sykepleie pluss? Jeg kan ikke forstå av man kan ha tid til å både lese boken og se alle videoene, men jeg får definivt mer motivasjon og forståelse av sykepleie pluss-videoene!

    4. Cecilie: Ja absolutt! Det er mange som får A kun ved å bruke sykepleiepluss hvert høstsemester 🙂 De sender inn en hel haug takke-meldinger og slikt på facebooksiden deres i etterkant og da kan du se det. Jeg fikk selv B og brukte aldri pensumboken. Jeg følte meg kjempetrygg på eksamen, så hadde jeg bare ikke stresset sånn med tiden og glemt å skrive inn et av svarene mine fra kladd til leveringspapir så tror jeg jammen at jeg hadde fått en A jeg og. Sykepleiepluss dekket absolutt alt av pensum første året 🙂

    5. Fine tips som passer for flere studier 🙂 Hadde selv 33 forelesninger forrige uke (første uka…) og selv om jeg elsker å lage fargerike notater, så blir det nok ikke sånn i år 😛 Har du ellers tips for motivasjon? Skal ha 4 eksamner på ei uke ca i desember uten lesetid på forhånd, men ORKER liksom ikke ta meg i nakken og få ting gjort…

    6. Anonym: Neida, det er virkelig overkommelig! 🙂 Man har veldig få eksamner i sykepleien i forhold til andre studier <3 I fjor høst hadde vi bare en per halvår, og i år har vi to nå første semester og en hjemme-eksamen neste semester (vårsemesteret). Ferre enn det får man nesten ikke tror jeg 🙂

    7. Vilde: Huff jeg føler med deg. Fire eksamner på en uke hørtes ikke spesielt overkommelig ut, men jeg tror motivasjonen kommer etterhvert som du får oversikten på plass og lærer mer og mer i de forskjellige fagene. Det gjør den ihvertfall for meg 🙂 Jo mer jeg studerer, jo mer motivert blir jeg. Ihvertfall når jeg studerer noe jeg vet jeg vil få bruk for i arbeidslivet.

    8. Jeg går ikke sykepleien, men går markedsføringsledelse og selv om vi går vidt forskjellige studier var dette en deilig pekepinne! Jeg har aldri studert før og synes det er mye å ta tak i, ikke minst stort! Alt er jo nytt i forhold til hvordan ting gjøres. Videregående er noe helt annet, som du skriver og det merkes. Så, takk <3

    9. Takk for gode tips! Vurderer å starte på sykepleien til neste år, og derfor lurte jeg på om du noen gang har angret på valget ditt og eventuelt hvorfor. Og har du noen gang måtte gjøre noe du syntes var ekkelt i løpet av praksisperioden din?
      Bloggingen din er veldig bra!

    10. June: Bare hyggelig <3 Nei, jeg har vært sikker på valget mitt helt fra første måned på studiet. Syntes i grunn det var spennende fra dag 1, og så fort jeg begynte å lese pensum og vi hadde praktiske timer i skolens "sykehusavdeling" skjønte jeg med en gang at dette var riktig 🙂 Angående det andre spørsmålet ditt så er det ingenting jeg har opplevd som veldig ekkelt, men det tar litt tid å vende seg til spesielle lukter. Jeg skiftet min aller første stomi like etter frokost en gang og da behersket jeg meg sånn for å ikke kaste opp at jeg nesten holdt på å svime av. Jeg ble helt svimmel fordi jeg konsentrerte meg så hardt om å holde igjen og oppføre meg normalt. Hehe, men alt slikt vender vi oss til og det er en utrolig spennende vei å gå fra bare uke 1 til uke 8 i praksis 😀 Man lærer kjempefort og det er rett og slett supergøy <3

    11. Hei, jeg går første året ved sykepleieren og har fire eksamen til jul og stresser sykt mye:(
      Jeg lurte på hvor du kjøpte søsterur, navneskilt, saks osv.

    12. Kjære Marte, tuuuusen takk for gode tips tips, disse kommer jeg nok til å benytte meg av! Jeg vurderer selv å starte på sykepleie neste år, går for øyeblikket årsstudium i psykologi, men tror kanskje jeg trenger noe litt mer praktisk. Jeg har et spørsmål, dog ikke om studieteknikker…Jeg sliter så sykt med fadderuken (den varer i 2 uker der jeg studerer), jeg er drittlei av festing og “påtvunget” sosialisering, men så føler jeg at jeg må være med på alt fordi jeg ikke kjenner så mange i byen. Skal sies at det ikke er noe drikkepress, men det blir fort litt kjedelig å sitte der tilnærmet edru med 15 andre som har hæla i taket. Har ikke funnet noen jeg klikker med, og jeg føler meg så utrolig alene og ensom…har du noen tips?

    13. Mange gode tips her! Dette må jeg huske på 🙂
      Skal du presentere din nye mann på bloggen? Begynner å bli nysgjerrig! Gratulerer btw 🙂

    14. Ehm. Det er sykepleie du skriver om. Jeg holder selv på med master i en utdanning som er langt mer krevende. Bare snittet var godt over 6. Jeg skjønner på en måte ikke hvorfor du skal få sykepleie til å virke så vrient. Det er jo så å si en utdanning de som knapt orket vgs, velger å ta. I alle fall var det slik i min omgangskrets. Jeg vil ikke virke belærende her, men det må være et eller annet jeg ikke får med meg? Eller er det bare slik at noen sykepleierstudenter er flinkere enn andre, og får bedre betalt? Forklar meg gjerne, for det virker jo som du er en dedikert og flink student!

    15. Du anonym der oppe kan ta deg en stor bolle.
      Du VET ikke at din utdanning er mer krevende bare fordi det er en master. Snittet på sykepleien viser i alle fall at de som “knapt har orket å fullføre VGS” verken hadde kommet inn på sykepleie, eller klart å fullføre studiet.
      Du vil ikke virke belærende, well congrats, you are. Av og til lønner det seg å være stille i steden for å bevege seg ut på ting man åpenbart ikke har noe grunnlag til å uttale seg om.
      Lykke til med master din premiedust.
      Hilsen sykepleierstudent 😉

    16. Lykke til! Jeg var ferdig i fjor. 😊Og Så en aldri så liten realitycheck: Å studere sykepleie er ikke kun rosenrødt med rosa saft og rosa merkepenner på et fint oppstilt bilde! Det er et hardt studie og når du er ferdig blir du aldri ferdig utlært! Man ser fort hvis lite rosenrødt det er å være sykepleier! Men det er utrolig givende og spennende! 😊 Stå på!

    17. Nå studerer jeg ikke sykepleie, men jeg merker forskjell fra høgskole og universitet!Men, kan helt klart få oppfølging på uni og. Nå går jeg siste året i bachelor i spesialpedagogikk 🙂

    18. Til anonym
      At sykepleie er for de som knapt orket å fullføre vgs er totalt feil, bare se på snittet du må ha for å komme inn.
      For en utrolig arrogant tone du har. Gratulerer med å ha kommet inn på et studie med så høyt snitt, men hold nå pent kjeft om at sykepleie er lett. Sykepleier er et viktig yrke for samfunnet vårt, det kan være tøft arbeid og det er relativt lavt lønnsnivå. Likevel velger altså så mange å bli sykepleier, at de er blitt kamp om studieplassene. Ha litt respekt, og spør heller rett frem “er sykepleie et tøft studie?” hvis du lurer på hvordan studiet egentlig er. Verre er det ikke, ser ikke poenget med den frekke tonen din.

    19. Kjempebra innlegg! Veldig til hjelp for de som begynner 🙂
      Holder på med master i marinbiologi nå, synes å huske at det var en utdannelse du også tenkte på en gang? 🙂 Elsker virkelig studiet mitt og det jeg holder på med. Men er ikke like dedikert som deg da – jeg er den jenta som er i svært få forelesninger og kollokvier. Følger virkelig ikke alles råd, ehe. Blir mye lesing hjemme på meg, men jammen har jeg klart meg til tross for et veldig tøft studie 😀 God uke!

    20. Kjempe fint innlegg med gode tips! Er selv 3. årsstudent og på skolen min er de veldig opptatt av at Sykepleiepluss kun skal brukes som en ressurs ved siden av pensum. Selv brukte jeg det for å forstå innholdet i pensum, men de i klassen min som brukte Sykepleiepluss slavisk fremfor pensum gjorde det ikke så bra. Virker nesten som skolen min med vilje lagde spørsmålene slik at man ikke kunne bruke Sykepleiepluss, men det avhenger sikkert fra studiested til studiested. Er hvert fall veldig genialt å bruke for å få forståelse av stoffet😄

    21. hei, jeg går førsteåret på sykepleien og lurte på hvordan eksamen i anatomi foregår? får du mange spørsmål på ark som du skal besvare, eller er det ulike svaralternativer?

    22. Anonym: Det kommer an på om du skal ha nasjonaleksamen eller ikke. Skal du ikke ha det så er det skolen din som bestemmer hvordan eksamen blir og om du skal skrive fra hånd eller på pc 🙂 Jeg måtte ha nasjonaleksamen og skrive fra hånd. Da får hele landet samme spørsmål levert på ark som skal besvares på ark 🙂 Jeg tror også det er veldig vanlig å få 20 multiple choice oppgaver som teller 20% av besvarelsen. Resten er vanlige “gjør rede for” “nevn” eller “forklar” oppgaver 🙂

    23. Så masse flotte studietips! Det er virkelig gull verdt med ordentlig struktur. Hvordan lar sykepleiestudiet kombineres med deltids dagjobb? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg