Tidenes høstmåltid – Viltgryte

 

Da var det endelig klart for nok en nydelig middagsoppskrift. Denne gang en ordentlig høstlig en! Jonas fikk i dag servert viltgryte av reinskav og verdens beste hjemmelaget potetpurè. Jeg har ikke skrevet fremgangsmåten til potetpurèen i dette innlegget ettersom jeg har delt den med dere så mange ganger før, men dere finner oppskriften på denne HER. Dere kan selvsagt også velge å bare ha kokte poteter eller viltris til, men jeg mener alle skal gå for Borges potetpurè for den sammensetningen der.. den var helt ubeskrivelig.

Dere som ikke har smakt viltgryte før har virkelig gått glipp av noe. Selv hadde jeg helt glemt hvor godsmakende denne retten er! Fy søren så godt. Jeg er alltid litt skeptisk når jeg bruker helt nye ingredienser i matlagingen, men brunost var jammen heller ikke feil! Får dere lyst til å prøve dere på denne retten så må dere for guds skyld ikke droppe brunosten eller ha i mindre. Den gir en nydelig smak.

Du trenger: 1. 1 pose reinskav (finnes i frysedisken på dagligvarebutikk) 2. 3 dl creme fraiche 3. fem skiver brunost 6. 1 ts salt 7. 1-2 ts pepper 8. 1 finhakker løk 9. 3-4 moste einebær 10. fem champingnon eventuelt litt kantareller 11. 2-3 dl matfløte

 
 
 

Slik gjør du:
1. Start med å skrelle 4-5 store poteter og kok dem i 30-40 minutt. Til de er blitt helt myke.
2. Brun kjøttet i en stekepanne med smør, og kutt opp løk og sopp i mindre biter.
3. Stek løk og soppi en gryte med litt matolje. Til løken er blitt blank og soppen godt stekt.
4. Hell over kjøtt og creme fraiche og rør alt godt sammen før du tilsetter 2-3 dl matfløte.
5. Kok opp, riv opp fem skiver brunost og la disse smelte inn i gryta. La det hele stå og småkoke i ca 20 minutt.
6.
Rør inn 5-6 moste einebær, og litt timiankrydder. Smak til med MYE deilig salt og pepper.
7.
Når potetene er ferdigkokte følger du resten av fremgangsmåten for min hjemmelagde potetpurè HER.

 

Så det ikke bare fantastisk godt ut? Viltgryte er så farlig godt, og så HØST! Nå drar jeg ut på et glass vin med Cathrinemor. Etter denne middagen må jeg kanskje være så vågal å gå for et rødt et? Hehe, nei så voksen har jeg nok ikke blitt enda. Farvel så lenge!

34 kommentarer
    1. Så utrolig godt ut! Så gøy at du bruker Smedstuen gård-produkt, da det er min onkel som driver det. 🙂

    2. Så godt ut! Er selv veldig lei av reinmat, spiser det 1-2 ganger i uken hele året. Vi får en reinskrott som vi kaller det på døra hjemme og parter det selv. Spiser 2 hele rein i året. Vil annbefale deg å komme Til Finnmark en gang å smake på ny slaktet reinkjøtt på høsten, utrulig godt.

    3. Du må kooooooooose deg !! Sitter her med en innlevering det ser ut som om jeg aldri blir ferdig med .. Bra at det vertfall er noen som kan kose seg i kveld da <3
      Og den retten der såg helt HERLIG ut, men jeg liker virkelig ikke sopp 😛

    4. Utrolig godt med villtgryte. Liker det bedre enn viltstek
      Brunost i sausen er supert til alle brune sauser inkl kjøttaker:)
      skikkelig nammis. Kanskje eg må ha dette i morgen? god ide takk:)

    5. Hei Marte! Jeg har lagt ut et innlegg på bloggen min som handler om sykdommen borreliose. Jeg vet ikke om du har hørt om det før, men det er blant annet ganske mye av det nedover sørlandet og kommer av flåttbitt. Det er utrolig mange mennesker der ute som trenger hjelp for å bli friske. Jeg har selv blitt frisk, men kjenner mange unge jenter og familier som får livet sitt ødelagt nettopp pga dette. Vi har mistet vårt eneste alternativ til hjelp og vi prøver å spre budskapet så mye som mulig slik at vi kan få tilbake norsk borreliose senter som ble nedlagt i september. Dette er vårt eneste håp da det eneste alternativet vi har er å reise til Tyskland, noe de fleste ikke har råd til. Dette er en så utrolig viktig sak da sykdommen sprer seg som ill i tørt gress for tiden. Du kan lese min historie på bloggen min om du vil det. Om dette er noe du ville vært interessert i å hjulpet oss med å dele den linken slik at vi kan få tatt råtta på legene en gang for alle ville du bidratt med å hjelpe ufattelig mange mennesker. Håper du har lyst til å hjelpe oss <3 Tusen takk på forhånd uansett!

    6. Hvis du ikke har tenkt å gi oss rabattkoden igjen, så er det mye bedre å bare skrive det. Nå har det gått 10 dager, og jeg vet ikke om jeg bare skal kjøpe det jeg skal ha nå eller vente. Aner jo ikke om det kommer noe ny kode og når den eventuelt kommer. Dette er ikke ment som kritikk, jeg liker bloggen din veldig godt, men nå trenger jeg å vite dette 🙂

    7. Det ser helt fantastisk ut!
      I dag nominerte jeg forresten deg til Årets Blogg i Vixen Blogawards. Jeg synes bloggen din er helt fantastisk, og du hadde virkelig fortjent den prisen! 🙂 Ha en super dag!

    8. Hanne Remme: Åå så hyggelig Hanne! Tusen takk for det 😀 Nå ble jeg glad. Aldri engang vært nominert jeg, så denne gang krysser jeg fingrene! Ønsker deg en veldig fin torsdag. 🙂

    9. Ida: Heisann! Jeg satt og ventet på en ny Nellykode i går ettersom jeg trodde jeg skulle få publisere et nytt innlegg med en ny kode i går, men jeg fikk den aldri og har ikke fått noe i dag heller. Jeg kommer til å publisere et Nelly innlegg nå førstkommende søndag med en kode som bringer dere til et 50-70% salg, men angående den 15% rabattkoden på absolutt hele sortimentet så vet jeg dessverre ikke sikkert hva som vil skje. Jeg er bare nødt til å vente på svar. :/

    10. Hege Christin: Oi! Ja da forstår jeg at du er lei av reinmat. Herlighet 😀 Selv skulle jeg mer enn gjerne kommet på besøk og smakt en reinmiddag hos dere! Lager dere det så ofte så må det jo smake himmelsk 😀

    11. Så hyggelig å se at retten så ut til å friste flere! 🙂 Til dere som ikke liker sopp.. Det er bare å fjerne soppen og kanskje tilsette noen baconbiter i stedet? Det går helt fint! 🙂

    12. Et lite tips: en dæsj solbærsirup/solbærsaft eller solbærsyltetøy får frem den gode viltsmaken enda mer – i tillegg til at det balanserer hele retten. Høres kanskje rart ut, men smaker fantastisk!

    13. Hei Marthe! Tusen takk for denne oppskriften! Spiste til jeg var sprekkferdig av denne i går, og den var helt nydelig 🙂 Synes du er kjempeflink til å legge ut oppskrifter, og det der med å lage maten selv helt fra bunnen av synes jeg er så stas!

    14. Hei!
      Jeg lurer litt på hvor mange personer denne oppskriften er for? Har planer om å lage den for 5 personer, og lurer på om vi burde doble? Tenkte å lage good søndagsmiddag i kollektivet ser du!

    15. Prøvde denne i dag – herregud så godt! Har begynt å gå inn på bloggen din hver gang jeg planlegger middag, og nå gjør hele huset det samme! Såå mye god mat 🙂

    16. Dette har blitt en favoritt hos oss, men også hos venner og kollegaer! Superenkel mat å lage til mange! Denne oppskriften, med min egen søtpotetmos holder til oss to.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg