Ukens vegetar: Deilig Falafel

I dag har jeg prøvd meg på ei litta vegetar-rett dere! Ikke bare fordi flittige vegetarianere der ute kaller meg både miljøsvin og dyremisshandler når jeg spiser noe med kjøtt i, men rett og slett og fordi jeg syntes falafel hørtes fryktelig godt ut. Da bestis i tillegg fortalte meg hvordan det skulle lages en gang i forrige uke, bestemte jeg meg for å få fingeren ut! Dette er ingen superbudsjettvennlig oppskrift, men har dere de fleste kryddervariantene i hus så blir retten faktisk ganske rimelig likevel! Ikke la dere skremme av alle ingrediensene, for mesteparten er krydder, og når disse er målt opp er det bare å smelle alt sammen i en gryte og en bolle. -Gryten for tomatsausen og bollen for kikertbollene. Det er virkelig ikke så avansert som det ser ut <3

Om du vil steke bollene i stekepanne med olje eller ha dem i ovnen som jeg valgte, er helt opp til deg. De blir tørrere når du har dem i ovnen, men lager du en smakfull saus til så gjør det ingen verdens ting <3 NOM!

Du trenger: 1. 2 bokser 400g kikerter i lake 2. 1 gul løk 3. 2 fedd hvitløk 4. 1/2 ts bakepulver 5. 1/2 ts kardemomme 6. 1 ss finhakket persille 7. 1 ss finhakket basilikum 8. 1ts paprikapulver 9. 1ts spisskummen 10. Salt/pepper 11. 2 hermetiske bokser tomat 12. 2ss tomatpure 13. 1dl matfløte 14. 2 poser ris 15. 1ts gurkemeie 16. Litt erter 17. 1/2 -1ss garam masalakrydder

Slik gjør du:
1.
Hell vannet av kikertene, og ha dem i en bolle med et knust fedd hvitløk, 1/2 finhakket løk, litt salt/pepper(eventuelt chillikrydder), kardemommen, spisskummen, finhakket persille, basilikum og paprikapulver.
2. Mos alt med en stavmikser. Er deigen perfekt så er det bare å forme små kuler av den, er den litt for våt så tilsett 2-3 ss hvetemel, er den litt for tørr så tilsett noen dråper vann. Her er det bare å prøve seg frem.
3. Legg falafel-bollene i en ildfast form og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 20 minutt.

4. I mellomtiden koker du posene med ris og ca en håndfull frossne erter. 
5. Ha to bokser tomater,  2ss tomatpure, 1 fedd knust hvitløk, andre halvdel av den finhakkede løken, og garam masalakrydderet i en gryte. La det hele stå og småputre til løken er blitt myk, og mos så den varme blandingen med en stavmikser. Tilsett 1 dl matfløte og smak sausen til med litt salt/pepper.
6. Ertene trenger bare 1 minutts oppkok, og når risen også er ferdig siler du av vannet og tilsetter 1 ts gurkemeie for å få den fin og gul. Dette kan du selvfølgelig bare sløyfe om du vil. Bare jeg som digger gul ris..

Bland ertene inn i risen og server med ris nederst, tomatsaus over og falafel-boller helt på topp. Nanbrød smaker også helt nydelig til spør du meg! -Og dere? Oppskriften bør holde til å mette fire mager <3

– Håper det smaker hjemme hos deg også –

27 kommentarer
    1. Denne oppskriften er jo såå enkel å lage vegansk, det er jo mye bedre for oss også!😃 Bytt matfløten med soyafløte, mandelmelk eller kokosmelk:p

    2. Nam, falafel er så godt! Tror nok det er lurt å steke de i ovnen, jeg lager mine i panne og det blir fryktelig grisete, hehe. Du burde forresten servere dette med hummus, det er jo DET som er det beste 😀

    3. Er det boil in bag ris du bruker? Da skal du få et sparetips av meg! Kjøp deg en stor pose ris på 2-3 kg istedet! Det er såå mye billigere og smaker dessuten mye bedre! 🙂

    4. Du burde prøve falaffel i pitabrød med tzatziki-dressing og salat. Er NYDELIG! Falaffel er kanskje min største vegetar-favoritt. Eller så er vegetarvårruller også verdt og prøve!

    5. Maria: Ja det er stort sett det jeg har pleid å kjøpe enten det er vanlig ris eller villris 🙂 Får jeg kjøpt disse store posene på vanlige butikker? Det går fort i svingene på butikken så jeg kjøper liksom bare alltid det samme gamle. Hehe!

    6. Christina i London!: Ja, jeg prøvde først å steke en i panna men det ble jo helt vilt. Haha! Olje all over the place. Ja, falafel med hummus har jeg hørt er det klassiske, men blir det ikke mye kikert-smak på en gang? Kikerter er liksom hovedingrediensen både i falafel og hummus så jeg var redd alt skulle smake likt? <3

    7. Falafel er sånn ca det beste jeg vet i hele verden <3 Anbefaler forresten å fritere dem i en gryte med kokende olje. Mye enklere å lage og myye bedre å spise!
      Server disse i libabrød samme med yoghurt, tomat, agurk og løk og du har en himmelsk rett!

    8. Åå så digg! Men falafel er jo billig mat siden det kun er kikerter og krydder 😄 Så bra du deler slikt også 😄 Store poser med ris kan kjøpes på rema 1000 iallfall, fra Rena sitt eget merke. Evt enda billigere på innvandrerbutikk! Sykt mye mer økonomisk enn boil in bag, og man slipper unødig plast rundt risen og sånt. Jeg tror bloggen “menhvaspiserduegentlig” har en digg oppskrift på vegetarvårruller! Og vegetarbloggen har også det 😊 Ha en fin helg!

    9. Åh, nam!! Gøy at du legger ut vegetar- oppskrift! Love it!
      En annen ting jeg anbefaler deg å prøve er bønneburger med cashewkrem og hummus. Det er fantastisk godt!
      Min favorittblogg som legger ut en haug av vegetar- oppskirfter er http://www.greenkitchenstories.com/ Anbefales på det varmeste!
      Ha en nydelig dag! <3

    10. Såå fint å se deg lage en god vegetarmiddag 🙂 En annen middag jeg anbefaler å prøve, er Caroline Berg sin linsegryte! Den er altså så himmelsk på smak, jeg serverer alltid den når jeg får besøk eller når jeg skal kose meg litt ekstra en hverdag <3

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg