Luciadagen nærmer seg med stormskritt og i år tenkte jeg faktisk å la meg inspirere av den! Jeg har bakt lussekatter for første gang i mitt liv og for et resultat. FY så gode de ble! Ah, nei nå er jeg fornøyd. Lussekattene mine ble kanskje litt i største laget, men det gjør i grunn alt jeg lager. Utseende kan man alltids jobbe med, men smaken kunne da umulig blitt bedre! Jeg er kjempehappy og kan nesten ikke vente med å begynne på neste prosjekt. Pepperkaker, kakemenn, karameller og berlinerkranser skal også bakes i kveld.
Hoho, Borge er i siget! Møtet med regnskapsfører gikk forresten også veldig bra. Geir gav meg 5 av 6 poeng på “flink til å ikke shoppe” skalaen. Det må jeg si meg fornøyd med ettersom jeg har kjøpt litt for mye juleinteriør de siste to ukene. Badinteriør har jeg også handlet.. Huff, får jeg ikke kjøpe klær så kjøper jeg såper, nye håndklær og dufteoljer i stedet. Neida, men vi trengte faktisk badinteriør! Badet vårt er bitt så fint nå at jeg går inn der åtte ganger om dagen bare for å titte, beundre og smile for meg selv. Jeg knipset noen bilder av mine siste innkjøp tidligere i dag så disse skal dere få se litt senere.
Du trenger: 1. 150 g smør 2. 5 dl melk 3. 50g gjær 4. 150g sukker 5. 1 g safran 6. Ca 13 dl hvetemel 7. 2 ts kardemomme 8. 1 ts salt
Slik gjør du:
1. Start med å smelte 150g smør. Mål opp 5 dl melk og bland melk og smeltet smør sammen.
2. Smuldre opp gjærpakken i noe av den lukne melk/smørblandingen. Blandingen må bli lunken først.
3. Mål opp alle de tørre ingrediensene. Bland dem godt sammen og tilsett alt av melk, gjær og smørblanding.
4. Rør til du har fått en fast og fin deig. Behøver du mer hvetemel så tar du litt ekstra hvetemel.
5. Sett bollen med deig et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse.
6. Dryss litt hvetemel over kjøkkenbenken og la den ferdighevde deigen falle ut. Elt den godt.
7. Del den opp i mindre biter og rull en og en deigbit til en fingertykk pølse. Pølsen former du akkurat som du vil. Jeg valgte å lage alle like, men dere kan gjøre akkurat som dere vil. Googler du lussekatter så får du opp en rekke bilder av mange fine varianter. Jeg fikk 18 gigantiske lussekatter, men former du dem litt slankere så vil du nok kunne få opptil 25 av denne oppskriften.
8. Legg lussekattene på et stekebrett. Pisk et egg og smør lussekattene med dette før du pynter dem med et par rosiner. Dekk stekebrettet med plast og la lussekattene heve i 10-15 minutter til før du steker dem midt i ovnen på 250 grader i 5-8 minutt.
Luciadagen er den 13 desember til dere som lurer.
Nå har dere bare med å bake alle sammen!
Det du MÅ prøve, er å bruke sjokolade istedenfor rosiner! Lussekattene blir ENDA bedre – umulig å stanse å spise 😀
Du er så utrolig flink, Marthe! 😀 har ikke telling på hvor mange av oppskriftene dine jeg har prøvd og alt blir bare så utrolig godt!
Ingrid: Ah! Hvorfor tenkte jeg ikke på det? Det får jeg prøve neste gang! Mmm 😀
Eli: Å så hyggelig å høre! Nå ble jeg glad 😀
Åh du er så flink.. til alt! Du imponerer hele tiden med alle mulige baker verk til fine antrekk hver dag. Eller med andre ord verdens flinkeste blogger er Marthe Borge!
(og ett utseende som er til å dø for)
Så gode de så ut! 😀 Jeg tror jeg skal lage lussekatter på fredag jeg hehe 😀
Her er noe for alle som er glad i å bake og elsker oreo; http://tv.nrk.no/serie/groenn-glede/dktt47000113/03-12-2013#t=0s
Litt inn i programmet, ca etter 16min viser dei korleis man kan lage oreokonfekt på 123 som er supergod og blir veldig fint viss en pynter 🙂 Flott førjulsgodt (smågaver) til venner og familie 😉
Hvor mange lussekatter ble det med denne oppskriften? 🙂 Ser kjempegode ut!
Lagde det for første gang i dag jeg også! 🙂
NAM! 😀
ååååh det er så godt! må prøves:)
Nam 😀 Det skal jeg lage til fredag! Forresten, hva bruker du til å fylle ut brynene dine med, og hvordan foundation/pudder bruker du? 🙂
Åh, nam, såå godt 😀 Jeg syns de ble fine også, jeg!
Åh, nam! Disse så jo kjempegode ut! 😀
Ååå, Marthe du e berre verdens nydligaste, og så det håret då!:) *I`m jealous*
Og no fekk eg og lyst på lussekatta:o Yummi:)
Lise: Jeg fikk 18 svære, men lager du dem litt slankere så kan du få opptil 25 tenker jeg 🙂
Ann: Åå! Herlig 😀 Tusen takk for tips Ann! Dette var toppen 😀
Anonym: Ah, så hyggelig å høre! Tusen takk for gode ord 🙂 Blir så glad for slike tilbakemeldinger. Kjempemotiverende! 😀
Denne oppskriften må jeg bare prøve! Elsker virkelig lussekatter, det er rett og slett noe av det beste som jeg kan spise i julen! Kommer tidlig hjem fra skolen på onsdag, og da skal det bare bakes!! takk for super oppskrift 😀
Du er så flink og positiv! Du inspirerer både når det gjelder klær, matlaging, interiør og karriere.
Og så er det veldig godt å se en toppblogger som fremdeles spiser ekte sukker 😉
Ønsker den en kjempefin kveld 🙂
OMG Marthe og Ingrid for en kombo -vekk med rosinene og inn med litt sjokolade -YEZ
Berlinerkranser og Serenakaker er mine favoritter til jul. Men er også veldig glad i kromkaker……..herlighet tror ikkje det blir middag i dag hahaha
Å gud hjelpe meg! Jeg er støtt og stadig innom bloggen din, men prøver og dy meg når jeg er på jobb siden du alltid legger ut bilder av STORE fristelser!! Dum som jeg er klikket jeg meg innom og tenkte jeg det ikke….store, vakre og gule fristelser…det er noe ordentlig dritt når jeg ikke slutter på jobb før 22 i kveld og magen skriker etter boller:O
Fantastisk blogg du har:D
Så flink du er!! Dinna oppskrifta må eg prøve i løpet av veka, såg kjempegode ut 😀
Hei igjen takk for den samtalen i går, er det sååå veldig vanskelig og lage en middags plan for den her uken, jeg har kommet til og blitt kjempe glad om jeg har sett at du har gjort det, jeg kommer innom bloggen i kveld klokken 21:00 å da skal det være en middags plan!!
Mmmm så kjempegode ut <3
De ser veldig gode ut! Må prøve denne oppskriften. (:
legger nesten aldri igjen kommentarer, men tenkte bare å legge igjen en liten en nå, for å fortelle at dagens høydepunt er virkelig å klikke seg innom bloggen din. du har en så herlig personlighet, og et nydelig utseende, at du ligger på “topsites” på macen .
malin: Å nå ble jeg glad Malin! 🙂 Tusen takk for at du valgte å legge igjen en liten tilbakemelding i dag. Det varmet masse <3
Stine S: Så bra! Tusen takk 😀 Lykke til! Jeg tror det skal være umulig å feile 😀
Åh de så skikkelig gode ut 😀 Du er flink du Marthe <3
Mm, lussekatter er så godt!
Hei Marthe 🙂
Jeg prøvde å lage sjokoladekjeksene som du la ut oppskrift på for ikke lenge siden. De ble som myke kaker istedenfor kjeks. Hva har jeg gjort feil?:(
Elisabeth: Heisann! Huffda, det var leit å høre. Jeg aner ikke hva du kan ha gjort feil. De skal ikke bli myke skjønner du. :/ Jeg prøver å komme på noe som du kanskje kan ha gjort feil underveis, men jeg vet faktisk ikke Elisabeth. <3 Det er ikke alltid mine bakverk går i skjønneste orden heller, men man må bare prøve igjen og følge oppskriften til punkt og prikke så går det alltid til slutt. Øvelse gjør mester 😀
Åh, namnam! Du er så flink å bake du Marthe 😀 Har sett i desemberarkivene dine for å få litt inspirasjon til årets julebakst 😀
Hehe. Det er ganske morsomt! Jeg prøver å bli husmoremne, men skal nok litt mer trening til 😉 kan jeg ha stekt dem for kort? Merkelig! Takk for svar 🙂 ha en fin kveld, bakermester Borge :))
Hvor får en tak i safran?
Navn: På vanlige dagligvarebutikker. 🙂 Det skal være med krydderet <3
Det er godt du informerer, lurte faktisk på hvilken dag det var når jeg las dette x)
Tusen takk for fin oppskrift! skal lage denne oppskriften i morgen tenkte jeg til jentekveld på fredag, den 13.desember 😀 Midt i blinken dette her 😀
Elsker at du legger ut oppskrifter, spesielt på bakverk! 😀
Kanskje litt dumt spørsmål, men brukte du maskin eller “rørte” du for hand?
Hvilken melketype brukte du? H-melk, lettmelk..? 🙂
Må bare spørre. Hva vil små havregryn si? Kanskje jeg har kjøpt feil havregryn til de sjokoladekjeksene? 🙂
Marie: Jeg brukte bare lettmelk jeg 🙂
Kathrine: Så hyggelig å høre! Jeg rørte alt fra hånd 🙂
Christine Hindenes: Bare hyggelig Christine! Jeg lukter vellykket jentekveld 😀 Hehe!
Sandra Vikra: Hehe, ja jeg var usikker selv før jeg googlet det. 😀
Ok, takk for at du googlet det for meg da 😉
“Smuldre opp gjærpakken i noe av den lukne melk/smørblandingen. Blandingen må bli lunken først. ”
mener du smuldre gjærpakken i HELE melk/smørblandingen, eller liksom ta litt av smør/melkeblandingen i en annen bolle og blande det der? heh
anonym: Det siste du skrev der blir riktig. 🙂 Det gjør ingenting om du blander det i hele, men jeg tok litt av 🙂