Praksistanker: Aktiviteter for eldre

God morgen alle sammen! Jeg har kommet trygt frem til Stavanger, og befinner meg i skrivende stund hos bestemor og bestefar som er i full gang med å fore meg opp! Jeg kom rett til dekket middagsbord i går kveld, fikk servert boller med krem, frukt, godis.. ja you name it! Hihi, her skal man ikke sulte! <3 Jeg skal dra frem kamera og knipse litt etterhvert, men nå vil jeg i første omgang skrive noen ord om denne spennende praksistiden jeg har i vente fra og med mars! 6 mars skal jeg ha min aller første arbeidsdag i eldreomsorgen, og til tross for at jeg ikke har det spor erfaring, og egentlig ikke aner hva jeg går til overhodet, så har jeg innmari lyst til å komme litt forberedt! Jeg har lyst til å på forhånd ha pønsket ut noen tanker og idéer til mål jeg vil oppnå, og rett og slett planlegge noen morsomme aktiviteter jeg ønsker å gjøre med disse menneskene under oppholdet mitt.


Vi har jo hele åtte uker å kose oss på! Det bør være mer enn nok til at jeg kan lære meg de grunnleggende prosedyrene innen sykepleie og tilbringe litt kvalitetstid sammen med dem som befinner seg på avdelingen min. -Lære å kjenne hver og en, og finne på noe litt utenom det vanlige med dem som måtte ønske å bli med på galskapen min! Hehe, neida, men jeg er sikker på at det er noe jeg kan bidra med som de ansatte vanligvis ikke har kapasitet til å få til. Små, hyggelige ting som kan være med på å øke trivsel, humør og ren hverdagsglede. Jeg blir jo som en ekstra ressurs for dette sykehjemmet, og vil så gjerne være nettopp det! 

SÅ her kommer de store spørsmålene: HVA kan jeg bidra med? Hvilke aktiviteter kan jeg sørge for å få satt i gang under min tid som praksis-student? Hvordan kan jeg gjøre hverdagen til disse menneskene litt bedre under oppholdet mitt? Jeg skal selvfølgelig forhøre meg med mitt sykehjem om hva som lar seg gjøre og hva som ikke lar seg gjøre, men inntil jeg får den informasjonen 6 mars, så skal det ihvertfall ikke stå på forslag og idéer! Dere som jobber på sykehjem per dags dato, eller har vært praksis-studenter/frivillige på sykehjem selv: Vær så snill og del noen tips med meg her. Har du noen forslag til hyggelige ting jeg kan arrangere for de eldre, så HYL ut!

Ingen forslag er dumme! Tvert imot! Jeg er sikker på at dere med erfaring har masse inspirasjon å komme med. -Både for meg og andre sykepleier-studenter som leser kommentarfeltet, og som også kunne tenke seg å gjøre mest mulig ut av praksis. Jeg har selvsagt pønsket ut noen idéer selv også, og under her finner dere noen av dem. Alt er nok ikke gjennomførbart med alle, og det er ikke sikkert jeg får lov til å gjøre alt på sykehjemmet “mitt” heller, men det er ihvertfall kjekt å ha en liste å kunne se tilbake på, og bruke som inspirasjon!  

– Hyggelige ting du kan gjøre i praksis –
# Stelle i stand til spillkvelder med bingo, yatzy, ludo.. you name it! Eller ha tilrettelagte forsamlinger med trim, kanskje sang? Dans for de som er interessert i det, og høytlesning eller diktlesning for de som kunne tenke seg det? Som en av bloggleserne mine fortalte meg for en ukes tid siden: Bare det å sitte i ring og kaste ballong kan være en form for trim som faktisk utgjør en forskjell. Det er ikke alltid så mye som skal til.

# Kjøre jåletime med de som måtte savner det å føle seg ordentlig velstelt i hverdagen. Lakke negler, stelle i stand til spatime med fotbad, krølle hår.. Dette har flere medstudenter i klassen (med litt erfaring fra sykehjem) fortalt at faller like godt i smak hver eneste gang. 

# Prøve å arrangere kulturaktiviteter som et kinobesøk, en konsert av noe slag, eller en teateropplevelser? Med litt tilrettelegging og planlegging må det da gå an å få til noe sånt og en gang i blant? Eller kanskje noen er religiøse og har lyst til å komme seg ut på en gudstjeneste? 


 
# Turer utenfor sykehjemmet. Enten det er gåturer ute i frisk luft, handleturer, kjøreturer i rullestol eller kjøreturer i bil til steder den eldre har minner og opplevelser fra og lyst til å besøke. Det er ikke alle som har familie eller venner til å ta dem med på slike ting lengre, men med noen ekstra hjelpende studenthender, og en liten dose planlegging er jeg sikker på at sykehjemmene kan få til litt mer av dette også.

 # Bake for og/eller med dem. Det aller beste er kanskje å aktivisere dem selv, la dem få ta del i noe om det så bare er laging av noe superenkelt. Både matlaging og håndarbeid generelt er for mange et savn i sykehjems-hverdagen, så sjekk ut hvilke muligheter du har her. Kanskje det går an å stelle i stand et slags “verksted” en dag, samle en liten gjeng, og være kreative sammen? Kanskje har en av de eldre vært hobby-kunstner? Eller fryktelig glad i hagearbeid? Gjør en innsats for å bli kjent med alle sammen, og finn ut om det finnes noen hobbyer som også kan ivaretas ved din hjelp på sykehjem.

# Bare være tilstedet. Det er ikke alle som har lyst til å komme seg ut på tilstelninger, få besøk av en dyrevenn, eller bli tatt med ut på tur. Noen vil kanskje bare at du skal være tilstedet. Se dem. Lytte. Drikke en kopp kaffe (saft i mitt tilfelle) titte i gamle fotoalbum og høre på historier fra gode, gamle dager.

Min plan er ihvertfall å ikke kjede verken meg selv eller pasientene en dag i praksis!
Har dere noen andre, fine gjennomførbare idéer til meg så vær så snill og dele <3

93 kommentarer
    1. Du er så god Marthe 🙂 Så omtenksom og kreativ! Jeg tror de på sykehjemmet bare kan glede seg til Borge ankommer med alle ideene 🙂 Som økonomistudent har jeg ingen forslag å komme med, men de du har hørtes veldig spennende ut! 🙂

    2. Hei!
      Jeg har jobbet med eldre mennesker i 4 år nå, aller mest med eldre demente. Det jeg har erfart er at det aller viktigste er at selv om man ønsker å bidra med noe er å ikke lage sånn veldig oppstyr rundt det.
      Det mange setter pris på, er bare at noen har TID til å sette seg ned å prate. Drikk en kopp kaffe, prat litt om den eldres interesser, kanskje holde ei hånd. Bare det at noen tar seg tid til å sette seg ned å prate betyr mye for mange. Ellers kan man alltids ta med noen ut å gå en tur, rulle litt hår, lakkere negler, lese i avisen for de eldre. Man kan stelle i stand baking eller steking av vaffel der de eldre kan bidra:) Mye man kan gjøre for å glede de eldre! Men som sagt så er det et godt råd å ikke være SÅ på alt man skal finne på for de eldre – ha tid til en kopp kaffe og en prat. For mange holder det i massevis:)
      Ønsker deg masse lykke til, det er så innmari koselig å jobbe med eldre! Storkoser meg på jobb! Elsker bloggen din forresten!

    3. De som bor på eldresenteret “ditt” er virkelige heldige!! Du kommer til å gjøre en helt super jobb, og jeg er sikker på at hverdagen deres vil bli mye bedre med deg på besøk <3
      Masse lykke til i praksistiden!
      Klem

    4. veldig fine ideer!
      et enkelt forslag jeg har er å gjøre mer stas utav selve måltidene! kok egg til brødskivene, kanskje lage eggerøre? kutt opp fargerike grønnsaker og dander det pent på fine fat 🙂 Dekk på bordet med hvite duker og servietter til middagen, og kanskje bruke finere glass?

    5. Jeg har jobbet på et sykehjem i ca et år nå! Jeg også var veldig sånn at jeg ville få dem i aktivitet. Jeg gikk en del turer rund om i gangene når d var kaldt å om sommeren gikk vi ute. Vi har også en ball vi kaster til hverandre, veldig god trim for eldre vist dem er med å er klar i hode!
      Veldig vanskelig å ha faste aktiviteter me faste folk siden tilstanden deres forandrer seg veldig fort! Så berre det å lese avis er et godt alternativ vist dem er sengeliggende.

    6. Ååh. Du har en super tid i vente. Jobber selv på sykehjem i tillegg til å være ute i sykehjemspraksis nå. Jeg har erfart at når det kommer til aktiviterer og eldre så må man så klart se ann hver enkelt. Noen er oppegående å glad i gåturer, cafébesøk og aktiviteter som innvolverer å dra ut. Men viktig å ikke glemme de som kanskje er sengeliggende eller liker å holde seg på rommet. Det jeg har erfart er at bare det å ha noen som tar seg tid til å prate og viser interesse er gull verdt❤ du kommer til å få det så gøy❤😊
      Jeg tok med min primærpasient til området hvor hun bodde da hun var liten. Vi hadde en veldig hyggelig mimredag sammen.

    7. Har jobbet på sykehjem i flere år og er selv i praksis nå! Det å bli kjent med ulike pasienter er en berikelse og særlig det å kunne spre livsglede rundt dem! Det å bli skikkelig kjent i starten, hvem de er, hva de har drevet med er lurt som du sier. Det med neglestell og håndmassasje slår aldri feil. På mitt sykehjem har de kjøpt høytalere vi kopler til mobilen og spotify. Da kan vi ha såkalte “ønskekonserter” hvor pasientene kommer med sangforslag selv, det har slått veldig an der jeg jobber. Jeg tok med kaffe og gikk inn til en pasient som bare satt på rommet. Bare det å sette seg ned og drikke kaffen sammen istede for å bare servere denne koppen med kaffe og gå kan være en stor forskjell for pasienten. Med den innstillingen du har om å gjøre en forskjell kommer du til å få en super tid i praksis! Det er ikke så mye som skal til heller <3

    8. Jeg går VG1 på Helse og oppvekst og er nå i praksis på sykehjem, og her liker de eldre veldig godt å sitte i en ring, ha en avisrull i hånden og slå avisen mot ballonger til hverandre! Her føler de jo blandt annet mestring og økt livskvalitet, noe som er veeldig viktig!
      Bare et tips til en aktivitet som hadde vert morro å teste ut, dersom du aldri har prøvd det før! 😀 Lykke til i praksis, Marte <3 Dette klarer du fiiint.

    9. Vi hadde student hos oss i fjor. Hun hadde med seg disse myke bowlingflaskene og en myk ball, så spilte flere bowling i gangen. Aldri hørt så mye latter før. + Det å ta seg tid til å legge håret ( eller krølle som du skrev ) Det er det mange som blir glad for. Hvem liker vel ikke å være velstelt + se om du får noen tips på siden: livsglede for eldre.no

    10. Etter å ha vert i praksis på sykehjem så har jeg fått erfart at de blir veldig glade om du bare tar deg tid til å prate med dem, da dei ofte sitter alene. Men kanskje ha på musikk og danse med dem? ( var flere som hadde så lyst til å danse med meg, men manglet musikk)
      Men ellers så vil jeg si lykke til!

    11. Hei fine Marthe! Pleier å titte innom bloggen din i ny og ne rett og slett fordi du er så sjukt inspirerande, men dette innlegget… veit ikkje eg, men det traff meg litt ekstra. Eg er verken gammal eller sjukepleiarstudent men etter å ha lest det fikk eg eg skikkelig god følelse i meg. Du virker så hardt arbeidene og det varma virkelig å høre at det er folk som virkelig brenner for jobben sin på lik måte som deg. Plutselig blei skrekken for å bli gammal og liggjande ganske hjelpesløs, litt mindre. Takk fine du❤

    12. Hei Marthe! Du har mange gode forslag! Pasientene du treffer er heldige 🙂 Jeg er sykepleier på sykehjem, og som du vet har vi ikke alltid like god tid til å aktivisere pasientene.. Pasientene på mitt sykehjem er veldig syke, og har ikke så lett for å forlate sykehjemmet, men det er mye å finne på rundt sykehjemmet også 🙂 mine pasienter setter pris på at vi setter oss ned med litt kaffe sammen, snakker med dem, har høytlesning fra gode bøker/aviser/bøker om “gamle dager” osv, quiz er gøy, sangstund, “jåleting” (lakke negler, sminke seg litt, krølle hår), besøk av hunder er veldig populært, vafler og lapper tas godt i mot, en tur rundt sykehjemmet(evt i Hagen hvis det finnes), bingo, dans, film fra gamle dager, ja det er mye å finne på 🙂 da jeg var student arrangerte vi “kino” for pasienten, det var stas 🙂 Lykke til Marthe! Håper du trives i eldreomsorgen, for det er så fantastisk, og absolutt utfordrende for oss som sykepleiere! Og husk å gi deg selv tid, ikke stress om det føles vanskelig og umulig i løpet av studiet, det er nettopp da du lærer mest!

    13. Dette varmer hjertet mitt å lese, Marthe <3 Jeg har jobbet i eldreomsorgen i tre år ved siden av studiene, og jeg vet hvor viktig dette er. Nå kommer det an på hvilken avdeling du skal jobbe på; der jeg jobbet var så og si alle sengeliggende og mange av forslagene dine, som er veldig gode, hadde ikke passet for den avdelingen i det hele tatt - dessverre. Når det er sagt så slår sang og musikk alltid godt an. Bare å sette på en cd med gamle viser som de eldre kjenner igjen, eller få noen til å styre allsang eller spille gitar eller piano er kjempegøy og koselig for de eldre. Trim er alltid bra for de som er i stand til det, eller bare å gå en tur i vårsolen som kommer snikende når som helst. Hunder og babyer gjør en kjempestor forskjell på de eldre, og du kan nesten se at ansiktene lyser opp i det øyeblikket noen har med seg et lite barn inn på eldresenteret. Det er så koselig! Men det viktigste av alt, etter min erfaring, er å ta seg tid til å prate med de. Det er det de setter mest pris på i hele verden. La de fortelle om hva de har opplevd som yngre, vi kan lære så utrolig mye av de som er eldre og klokere. Jeg kom over en pasient som hadde samme studiebakgrunn som meg, og hadde det vært opp til han hadde vi snakket om faget i timesvis! Han lyste opp da han hørte at jeg studerte det han hadde jobbet med i alle år og viet livet sitt til, og det er det som gir meg som ansatt mest glede, hvert fall <3 Lykke til i praksis Marthe, jeg er sikker på at du blir en super sykepleier en dag!

    14. Er helsefagarbeider, og har jobbet mye med eldre. Det som ofte går igjen i eldreomsorgen er mangel på tid. Derfor er det utrolig viktig at man bruker den tiden man har sammen med brukere/pasienter effektivt. Det mange pasienter har gitt tilbakemelding om er at alle gjøremål blir stresset gjennom fordi pleierne hele tiden skal skyndte seg til neste pasient. Hver tilstede for hver enkelt og flett inn en god samtale under pleie/måltid o.l så har du gitt dem masse allerede og samtidig ikke brukt noe særlig mer tid på det!
      Alle aktiviteter du har listet over er også helt supre, og som student har du mulighet til å gjøre noe ekstra 🙂
      Du virker som en stor ressurs i helsevesenet!

    15. Du har mykje å glede deg til når du skal ut i praksis 🙂 Bare det å sette seg ned å prate og lytte til pasientane er noke dei eldre på avdelinga eg har vert i praksis setter utrolig stor pris på. Som du nevnte over om spillekvelder var også en stor slager på avdelinga, mykje latter og glede når vi spilte ludo! Gå ein tur daglig i frisk luft, kaste ballong i ring, synge og lese dikt i ring, og trim med musikk gjorde også mange smil 🙂 Ellers å “jåle opp” med neglelakk og rulla hår. Sjå på bilder som pasientane har på rommet sitt, og spørje om desse bildene! Mange av pasientane satt pris på at vi spurte slik at dei kunne fortelle om bildene og gamledager. Nokre eldre satt også pris på å få være med å gjære arbeid på avdelinga, td å legge ihop klær, fordi dette er noke dei gjorde som husmødre før! Ellers satt pasientane pris på eit smil og spørsmål ” har du det bra?” Og bare omtanke og vise at du bryr deg!
      Lykke til i praksis 🙂

    16. Siden du er glad i å bake anbefaler jeg deg å bake med deg gjærbakst når du kommer på kveldsvakt. Dette er noe av det beste eldre får, og det får frem matlysten hos nesten alle. En annen ting som kan være artig er å skrive lapper hvor du skriver ulike ordtak, som de eldre skal fullføre. Dette er ofte ordtak som de har innebygd i ordforrådet deres. Riktignok så kan dette være litt vanskelig ved en demensavdeling dersom du er utplassert der da.
      Ved avdelingene jeg har jobbet ved har det ofte vært flere undervektige. Da kan være fint om du bruker litt ekstra tid på å lage frokost og kveldsmat så apetittelig som mulig. Når jeg jobber dagvakt pleier jeg å lage i stand horn som de kan få til frokost. Dersom dere har middagsrester som karbonader, poteter o.l. igjen på avdelingen pleier jeg å stelle i stand pytt i panne til kveldsmat. Mange av de eldre er også veldig glad i ostesmørbrød og hjemmelagd pizza. Sistnevnte har vært veldig populært 🙂

    17. Jeg er i min første praksis i sykepleien nå og trives supergodt! Jeg har tidligere jobbet på sykehjem og jeg er egentlig ganske sikker på at det er her jeg blir å jobbe når jeg er ferdig med utdanningen min ❤️ De vil nok helt sikkert sette pris på de tingene du skriver, men ofte er det nok å lytte til hva de forteller. Mange eldre har fine historier som de mer enn gjerne forteller oss. Jeg har opplevd noen som forteller uten at du spør, men også de som setter pris på at du spør hva de har opplevd tidligere. Jeg tror du klarer det kjempefint ❤️ Lykke til Marthe!

    18. Jeg er lærling som helsefagarbeider på et sykehjem på rehabilitering og langtidsavdeling. Avdelingen består av mange gamle mennesker, demente, syke og de som trenger opptrening etter brudd og lignende. Den mest givende aktiviteten jeg har opplev og tatt del i er når vi sitter i en ring og kaster ballong til hverandre. Alle blir så ivrige og de blir helt andre mennesker. I et øyeblikk glemmer jeg hvor syke mange av de er.

    19. Hei. Pasientene mine er faktisk veldig glad i quiz, ikke alle er like glad i det, men de som er med syns det er veldig gøy. Spørre om geografi, og litt fra deres dager. Ellers er det som noen skriver over her å ikke lage veldig mye oppstyr, det kan skape uroligheter og forvirring, spesielt på min avdeling. Nå jobber jeg på en skjermet enhet, så der er de veldig demente. Spørs jo selvfølgelig hva slags avdeling du skal jobbe på 🙂 enkel trim og ballspill er veldig gøy, bake brød eller bakst generelt er damene veldig glad i. Dette har de fortsatt i hodet hvordan det skal gjøres og hva slags ingredienser deigen skal inneholde. Turer slår heller aldri feil, tror det er høyst prissatt, slik at de får kommet seg ut og kjent på den friske luften 🙂 Å være til stede er det aller viktigste – se de som mennesker og ikke bare som beboere/pasienter/romnr. Prøve å møte behov og gi de mulighet til å bruke de ressursene de har som mennesker.
      Kos deg masse i praksis. Jeg elsker jobben min og koser meg på jobb hver eneste dag.

    20. Hei!
      Jeg studerer faglærer i kroppsøving og idrettsfag, dette har ikke så mye med eldre å gjøre, men vi har hatt noen aktivitetsdager for de eldre i kommunen jeg studerer. )- har vi lagt opp til bowling i gangen, mal noen brusflasker hvite og ha litt vann i de, de eldre kan sitte i rullestol, stå eller hva de måtte ønske og trenge og kaste ballen på flaskene. Også lett å regulere avstanden slik at alle får kjenne på mestring. Erteposekasting i bøtte er også en slager. Hesteskokasting ute, ringspill, boccia, dans, natursti/rebus – her kan alle være med enten de sitter i rullestol eller ikke. Lag spm fra gamledager da de var yngre, dette synes de er morsomt. Alle disse aktivitetene kan tilpasses slik at alle kan være med 🙂

    21. Er så godt å lese at du er så dedikert til å gjøre hverdagen til de eldre så bra 💕Eg var i praksis på sykehjem. En dag hadde en av de ansatte der tatt med seg en pasient, som var avhengig av rullestol og hjelp til alt, ut en tur på et kjøpesenter. Der hadde de sett rundt, sotte på kafé og pasienten fikk tatt seg en øl i det fine været. Pasienten strålte nermest av glede, og var så takknemlig når de kom tilbake. Det skal ikkje mykje til for å glede pasientene, bare en tur ut betyr mye og det at du tar deg tid til å slå av en prat å høre på historiene deres 😊 Virker som at du vil bli en super sykepleier en dag 😃 Stå på!

    22. Er bare 17 år, og fikk jobb på et et eldrehjem for demente. Jeg liker å ta meg tid og spille yatzy med dem, sette på musikk og ta en liten trall med dem. Noen ganger kaster vi en myk ball til hverandre eller så forteller de litt om gamle dager.
      På eldrehjemmet jeg var på ifjor (vg1) klipte eg ofte negler og kjørte på med en runde neglelak for dem som ønsket det. De satte stor pris pp det

    23. Det er veldig masse du kan gjøre me de eldre, men de kommer selfølgelig helt an på hvordan tilstanden deres er. Som en del har skrevet over her, er det å sette seg ned med de og ta en kaffikopp sammen nokk for og glede! Eller gå ut en liten tur å få frisk luft, for noen er dette sjeldent de får lenger, desverre… Er selv lærling som helsefagarbeider er snart ferdi med de to årene,og har vært vikar i to år før det, så har litt erfaring 🙂 Noe jeg har observert med enkelte sykepleiere er at de har den holdningen at det er helsefagarbeiderene som skal ta “dritt jobben” å at de bare skal ta medisiner, å gjøre papir arbeid, Det er noe av de værste holdningene jeg ser! Så pass deg for den fellen 😉 Ellers så tror jeg du kommer til å klare deg kjempefint i praksis, og at du kommer til å trivest ! 😀 luktene du møter på er noe du blir vant til etterhvert 😉 hehe

    24. Har jobbet på sykehjem en liten stund nå, og de fleste eldre blir veldig glade bare for å ha noen å snakke med, kaste ball er alltid en hit. De setter også stor pris på at det er dekket på litt fint, for eksempel med en duk og noen lys, det blir liksom litt hyggeligere! Fells kryssord stund er også veldig populært, of bra hjernetrim! Lykke til!

    25. Min tante er på sykehjem, og hun er alltid oppdillet når det gjelder negler. Hun sier selv at hun er veldig fornøyd når neglene er lakket, og dette er noe hun setter pris på! Vi som kommer på besøk, får følelsen av at hun er mye freshere og humøret er skikkelig på topp. Hun er også veldig glad i “syng med oss”, hvor alle på sykehjemmet får tilbud om å komme å synge sammen.

    26. Anonym: Herlig at du deler erfaringer som dette med meg! En behøver jo absolutt ikke være verken sykepleier eller praksisstudent for å ha noe å komme med her. Sang, musikk og jåletimer skal jeg definitivt sørge for under mine åtte uker på sykehjem 😀

    27. Anonym: Tusen takk for at du deler dine erfaringer med meg! Blir så glad for all lærdom jeg kan hente inn før jeg skal ut selv 😀 Denne kommentaren er gull verdt <3

    28. Johanne: Ååå <3 Sånne ting er akkurat hva jeg har lyst til å bidra med. Ser for meg at den ansatte som tok med seg pasienten ut den dagen gikk hjem fra jobb med den beste følelsen :') Sånne små øyeblikk altså <3 Håper jeg får oppleve mange av dem!

    29. Anonym: Tusen takk for innspill! 😀 Quiz hadde jeg ikke tenkt på, så den skal jeg jammen sørge for å få i boks en gang eller to i løpet av tiden min på sykehjem 🙂 Mihi, kan tenke meg at det vil falle i smak! Herlig å høre at du trives så godt i jobben din. Da vet du at du har valgt den riktige veien, og gjør mest sannsynlig en glimrende jobb også <3

    30. Hei!
      Er ikke så veldig mange aktiviteter du kan gjøre nå som du er i praksis. Da skal du først og fremst LÆRE! Og se hvordan hverdagen deres er. Så fokuser på å lær hvordan det er å jobbe med eldre osv, enn å stelle i stand aktiviteter.

    31. Henriette: Dette er perfekt! Superinspirerende 😀 Takk for at du deler dine erfaringer med meg Henriette. Jeg kommer til å sette meg ned noen timer og pønske ut noen idéer til hvordan jeg kan få gjort noe med den matlysten til de som sliter med det, og her har jeg masse hjelp allerede <3 Gleder meg til å servere de gamle både damene og mannfolka noe som ser ordentlig apetittelig ut! Om det så bare er et fruktfat så skal det fader meg være et kunstverk <3

    32. Lene: Jeg får ikke lov til å si navnet på hjemmet dessverre <3 Men det er et sykehjem i Kristiansand, så jeg slipper heldigvis å reise langt avsted 🙂

    33. Jeg hadde sommerjobb på sykehjem i fjor, og skal også jobbe på det samme sykehjemmet denne sommeren – kjenner jeg gleder meg når jeg leser dette innlegget og alle kommentarene! Jeg gleder meg mest til å møte alle de eldre med ett smil og en positiv innstilling, det kan gjøre en uendelig stor forskjell! Noen av pasientene sa faktisk til meg at de gledet seg til at jeg skulle komme på vakt fordi jeg var alltid så blid, noe som gjorde meg utrolig motivert <3 Det jeg husker best som de eldre ble glade for, som sikkert er nevnt over, er bingo, turer i frisk luft, puslespill, yatzy, kaste ball, kryssord, høytlesing og musikk. Ellers satte de utrolig stor pris på bare det at man setter seg ned sammen med de for å drikke en kopp kaffe eller et glass saft. Siden det var sommer når jeg jobbet der, brukte vi å plukke jordbær i hagen som vi serverte til de eldre-de ble sååå glade! Det skal ikke så mye til <3 Gleder meg til å høre om hvordan du synest det er, jeg er helt sikker på at du kommer til å være en solstråle i hverdagen til de eldre!! Du er så fantastisk Marthe <3

    34. Anonym: Det er kanskje litt forskjellig fra sted til sted, men lærerne våre har ihvertfall gitt beskjed om at det hyggeligste som finnes er om praksis-studentene også tar initiativ til aktiviteter og ikke bare utfører det som er av helt nødvendige gjøremål <3

    35. Hanna: Åå <3 Dette var hyggelig lesning :'D Blir oppriktig glad av å scrolle opp og ned i dette kommentarfeltet kjenner jeg. Fy så mange flinke folk som allerede jobber på sykehjemmene. Deg inkludert. Det er ihvertfall det inntrykket jeg sitter med her <3 Et smil og et godt humør kan jeg tenke meg gjør en stor forskjell. Det skal jeg definitivt huske på når min tid kommer! Stor klem til deg, og nyt sommerjobben din 😀

    36. Jeg har arbeidserfaring fra sykehjem, bo- og aktivitetssenter, demensavdeling og hjemmetjeneste. Jeg er bare 21 år, men har jobbet i eldreomsorgen fra jeg var 16 år, og stortrives med det. Jeg har også hatt som mål å aktivisere de eldre, og tenke på hva som kan gi den enkelte livsglede. Du kommer med veldig mange gode tips, her kommer noen tips fra meg :))
      ♥ bake boller/kanelboller/pizzasnurrer (gjør ferdig deigen hjemme, og la de eldre hjelpe til med utbaking og steking) Mange er nok ikke friske nok til å delta, kommer litt ann på hvilken type sykehjemsavdeling du kommer på, men bare lukten av nybakt bakst kan være nok for mange.
      ♥ Spille ludo, yatzy, kortspill, bingo er alltid gøy. Selv om ikke alle er med, kan det være underholdende å se på.
      ♥ Sette opp tomme 1,5 liters flasker og finn en ball – og spill bowling. Dette er kjempegøy, og selv om en pasient sitter i rullestol kan hun/han delta.
      ♥ Spille piano, gitar, synge. Musikk er for mange en stor faktor til trivsel og tilhørighet. Det kan vekke minner og tanker om fortiden, på godt og vondt.
      ♥ Arrangere gåtur i nabolaget eller i sentrum for de som ønsker å være med på det.
      ♥ Arrangere biltur i nærområdet, kjente plasser for de eldre, hvis sykehjemmet har tilgang på egen bil. Det kan være en kjent dal, en turisthytte, en innsjø (ta med kaffe og kjeks og server), et hyggelig bakeri, en gård (du er jo i praksis når lamming foregår og vi har brukt å ta med de eldre på dette, noe som er veldig stas).
      ♥ Harrytur til sverige for de sprekeste 😀 dette er et minne du vil ha for livet!!! 😀
      ♥ Servere fruktsalat med vaniljesaus, frukt og is, smoothie.
      ♥ Samle mange ute i hagen, steke vafler og server med jordbærsyltetøy og rømme + kaffe såklart.
      ♥ Hverdagstrim, samle en gjeng på stoler i en sirkel og utfør ulike øvelser. Søk på helbostadøvelser så får noen tips.
      ♥ Ta deg god tid i stellet om morgenen, la pasienten gjøre mest mulig selv (mestring, brukermedvirkning – livsglede), la han/hun bestemme dagens klær og hvordan stellet skal foregå. Snakk med pasienten, bli kjent.
      ♥ SMIL! SI HEI, GOD MORGEN, GOD NATT, HA EN FIN DAG osv :)) det er det veldig mange som setter stor pris på.
      ♥ Ved måltider, sett deg ned sammen med pasientene, ta en kopp kaffe eller noe å drikke, la samtalen flyte, det er ikke alltid man har tid til å sette seg ned slik, men ved en åpen mulighet så grip sjansen.
      ♥ Gå turer inne på avdelingen/huset for de som ikke ønsker å gå ute. Gå i gangene, i trapper osv.
      Håper dette var til litt inspirasjon! 😀 Lykke til!
      Blir spennende å høre hvordan det går 🙂

    37. Jeg “jobber” som frivillig på et sykehjem i Trondheim, og jeg pleier ofte å ta med de eldre på en dyrebutikk i nærheten, så om det er det i nærheten av det du skal være anbefales det på det sterkeste. Du må selvfølgelig forhøre deg om alergier, men dersom dette ikke er et problem pleier det å være veldig populært. Ellers er det beste tipset, som jeg ser mange andre også skriver, å ta seg tid til å være tilstede. Utenom det setter de fleste eldre generelt pris på frisk luft 🙂

    38. Hei Marte! Har bare skumlest over kommentarene, så mulig det er nevnt.. på sykehjemmet jeg jobber i har vi “sittedans” da sitter alle i en ring, ink oss ansatte. Man har på musikk(gjerne gammeldags musikk som de eldre elsker, og mange synger faktisk med) og utfører forskjellige øvelser, det kan være som å løfte armene over hode å “vinke med fingrene”, ta hendenened, løfte forene opp så langt det lar seg gjøre, så han man holde hverandres hender å “vugge” frem og tilbake. Ja man kan gjøre så mange forskjellige øvelser, bare fantasien stopper deg. Dette er en veldig fin aktivitet da de som sitter i rullestol og de som har andre hemninger kan være med på dette! De eldre synes det er kjempe morsomt, og man ser hvor stolt de er når de klarer å utføre øvelsene 🙂 PS. Det enkelte kanskje har problemer med å utføre kan dere som jobbe der hjelpe dem med, feks løfte høyre hånd om personen er lam i den.
      Lykke til! Du vil være så mye på sykehjemmet, ikke minst om deg selv! Veldig lærerikt!

    39. Hei. Jeg er sykepleier med 10års erfaring og har jobbet på sykehjem mesteparten av disse årene, og har ofte vært veileder for studenter. Veldig fint at du ønsker å aktivisere beboerne, noe du også kommer til å kunne gjøre, men ikke la dette være ditt fokusområde. Dette er din første praksis og d er nå du skal danne grunnlaget for din videre utvikling mot å bli sykepleier. D er mye du skal lære! Vis nysgjerrighet og interesse, og spør mye. Noen aktiviteter får du alltids tid til, men d trenger ikke være så voldsomt, du må se beboerene an. Hos enkelte er d mer enn nok med at du holder dem i hånden og prater med dem. Lykke til:)

    40. Mange gode ideer du har, Marthe 🙂
      Jeg jobber selv i eldreomsorgen og her har vi også hatt fokus på “møte mellom generasjoner”. Hva med å ta kontakt med en barnehage som kan komme på besøk, synge sanger og rett og slett bare skape glede? Det er nok flere barn som har besteforeldre i andre byer, så dette er en vinn vinn aktivitet 🙂 Er det noen spesielle merkedager i perioden går det an å markere disse, f.eks. kvinnedagen 8. mars. Kanskje du kunne brukt denne dagen til en “spa-dag” for damene? 🙂 Det viktigste er mestring, brukermedvirkning og glede!

    41. Syng/spill sanger fra da pasientene var 20-30 år! Snakk om gamledager og minner de har fra sine glansdager! Snakker av erfaring 😀

    42. Jeg er nå ferdig med sykepleien for et halvt år siden. Husker min første praksis på sykehjemmet, og sånn en sier er det en ressurs for sykehjemmet. Aktiviteter jeg husker de eldre satte stor pris på, var det å gå en tur utenfor sykehjemmet, da dette var noe personalet ofte ikke hadde tid til (jeg var på en avdeling med fysisk velfungerende demente). Noe vi også gjorde flere ganger var å lage feks, vafler eller boller, og da gjerne på et bord rett foran pasientene slik at de fikk være med på hele prosessen.
      “Jåletime” var også noe vi hadde. Vi tok med oss en haug neglelakker vi ikke trengte, lakket og filte negler. Dette var gull for de eldre damene som lengre ikke klarte å gjøre dette selv. I noen tilfeller varte kanskje gleden i 15 minutter, da det kognitive hadde sviktet, men dette var 15 minutter med bare gode følelser hos alle!
      Lykke til i praksis!

    43. Hei! Prøver igjen hehe 🙂 Så hyggelig å høre at du trives med studiet! 🙂 Jeg bare lurer på hva du tenker i forhold til å skulle jobbe turnus gjennom “hele” arbeidslivet? Jeg har alltid hatt en stor drøm om å bli jordmor, men er usikker med tanke på alt det innebærer rundt nattejobbing, høytider osv, i forhold til et familieliv..

    44. Anonym: Heisann! Beklager, noen ganger går noen kommentarer forbi meg <3 Til spørsmålet ditt: Jeg vet faktisk ikke helt hva jeg tenker om dette. Etter å ha vært blogger i alle år så hadde det egentlig vært utrolig deilig med en 08-16.00 jobb hvor jeg kunne lagt fra meg arbeidet for resten av ettermiddag/kvelden, men det er jo slett ikke enkelt i dette yrket. Hehe, jeg har aldri jobbet turnus før så jeg vet ikke hvordan det blir, men jeg kan tenke meg at jeg egner meg dårlig til å jobbe på nattestid. Jeg er et sovemonster uten like og blir supersøvnig etter klokken 22.00, så da må jeg i tilfelle stå hardere på med kaffedrikkingen. Hehe! Vi får se. En nattevakt i blant kan jeg selvsagt ha, men jeg går definitivt ikke for en jobb hvor jeg må ha mange av dem på en og samme uke 🙂

    45. Mari: Å for en super idé å gjøre noe ekstra hyggelig for damene på kvinnedagen 😀 Barnehagebesøk og besøk av en terapihund eller andre dyr er også noe jeg har tenkt på om kunne ha vært aktuelt. Jeg skal helt klart forhøre meg litt rundt det også på sykehjemmet når den tid kommer 🙂

    46. Ann Magritt Strand: Wuhuu! Her var det mange fantastiske idéer! Tusen takk for at du tok deg tiden til å legge igjen disse punktene. Ah, dette kommer innmari godt med :’D Heldige de både ansatte og pasientene som får ha ditt glade vesen rundt seg!

    47. Man må jo ikke jobbe natt! Men man tjener bedre om man gjør det, derfor er det alltid noen som gjerne vil ta nattevakter.

    48. Du kommer virkelig til å bli en drømme sykepleier Marthe! Det er så fint at du legger så mye tid og insatts i praksistiden din! Jeg har ikke noen erfaring innenfor dette området, men de tingene du har satt opp på listen din virker skikkelig smarte! Tror nok det vil bli en fin tid for de eldre og deg på på sykehjemmet! Lykke til!

    49. Fine tanker! 🙂 Går selv på 3. året nå, og vil råde deg til å huske at du er student, og gjerne mine de som faktisk jobber på sykehjemmet på at du er det. Man blir fort “overkjørt” i praksis. Kommer selvfølgelig an på praksisstedet, men det er fort gjort å bli sett på som en betalt arbeidskraft. Har selv alltid vært veldig bevist på at jeg er student, og da har jeg fått tid til å gjøre sånne ting som å legge til rette for mer aktivitet på sykehjemmet. 🙂 Lykke til!

    50. Hvor jeg jobber, da spesielt med demente, er de veldig glad i å synge. De har fått sine egne sangbøker og spør stadig vekk om at vi ikke kan synge litt sammen. Det er utrolig hyggelig, og det blir sikkert ekstra hyggelig om noen kan spille gitar.

    51. Så mange gode og fine forslag til aktiviteter for de eldre! Jeg er helt sikker på at de eldre vil sette enormt stor pris på det.
      Da jeg jobbet på sykehjem, hadde jeg et mål om å få alle pasientene til å smile og le hver dag. Om det så var at jeg måtte “drite” meg ut for å få det til.
      Masse lykke til i praksis og kos deg i Stavanger ❤️

    52. Ser noen allerede har skrevet at det viktigste med de eldre er ofte å ha tid til å sitte å snakke med dem. Jeg jobber selv på sykehjem, har gjort det i tre år og har vært både på somatisk avdeling og skjermet dementavdeling. Min erfaring er at på skjermet avdeling er pasientene i bedre fysisk form og vil derfor gjerne være med å gå en tur, bake, vaske opp, synge, danse, strikke og faktisk bare sitte å snakke. Kan anbefale “hode, skulder, kne og tå”sangen, her får pasientene aktivisert seg samtidig som de synger. Kjempekoselig.
      På somatisk avdeling opplever jeg at pasientene ikke har så lyst til å være med å finne på ting. Jeg er litt som deg, vil finne på ting med pasientene og syns de skal få gjøre noe mer enn å bare “sitte der”. Jeg har foreslått å gå til innkjøp til lerret og maling, for pasientene, men dette var ingen pasienter interessert i. Jeg foreslo Ludo, det slo ikke an. Det jeg merker slår mest an, derimot, er å bare være tilstede for de. Vær der for pasientene dine, sett deg ned, gi de en hånd å holde i og snakk med dem. Hvis jeg har god tid en dag, pleier jeg å finne fram vaskevannsfat, fylle det med lunkent vann og helle hudolje oppi, og etter at pasienten har sittet litt med hendene i bløt, gir jeg dem en liten håndmassasje og så klipper jeg neglene på dem etterpå. Er det damer, får de ofte litt neglelakk på i samme slengen, selv om man helst ikke skal ha neglelakk på pasienter..
      Håper uansett at du storkoser deg i praksis og at det tilsvarer forventningene dine. Lykke til <3

    53. Jeg er også i praksis nå og har erfart at de aller fleste setter utrolig pris på å bare kunne fortelle litt om livet deres tidligere til noen som faktisk har tiden til å høre på. Eller synes jeg du hadde masse gode forslag! 🙂

    54. Lage frokost med gode lukter! Det øker matlysten og hyggen rundt bordet på morningen. Når jeg var i praksis på sykehjem lagde vi amerikanske pannekaker til frokost, det dufter i gangene! Og selv de som sa de ikke ville ha, eller ikke var sultne spiste som bare det. Det ble også veldig god stemning på bordet og alle satt lenge og koste seg med det.

    55. Har jobbet på sykehjem tidligere, dessverre vanskelig å møte alles behov. 🙁 men vi hadde ofte sangstund på morningen ved frokost slik at man setter en god start på dagen 🙂 Hjelpe de også å huske.

    56. Hei! Jeg har jobbet som sykepleier på sykehjem i ca 5 år nå(selv om jeg sa at jeg aldri skulle jobbe på sykehjem da jeg var student). Selv om det er mye ansvar og slit så kunne jeg ikke tenkt meg å jobbe et annet sted. Jeg har også vært veileder for studenter. Det er selvfølgelig kjempefint at du vil finne på noe hyggelig med de eldre, men samtidig så skal du lære mye på den korte praksistiden. Ta initiativ til å lære, ikke bare stå å se på men gjør ting selv også. Begrunn handlingene dine! Selvfølgelig settes det også pris på at du gjør noe sosialt også men realiteten er at du har veldig lite tid til dette når du er ferdigutdannet. Det aller viktigste er bare å ta seg tid til å sette seg ned noen minutter med beboerne. Snakk med dem, eller bare hold i hånda. Det er ikke mye som skal til. Dette vil du ha bedre tid til som student. Det er mange ganger det river i hjertet mitt da jeg må gå fra en bruker som rett og slett bare har behov for nærværet mitt fordi jeg må ta meg av livsviktige oppgaver. Bare vær der, ta de med på en liten tur rundt sykehjemmet, men viktigst av alt lær hvordan det er å jobbe som sykepleier på et sykehjem. Lykke til! Det kommer nok til å gå kjempebra:)

    57. Jeg har en veninne som er student og i praksis, hun har rigget opp med tomflasker, og en ball flere ganger og hatt bowling i gangene! Det har slått VELDIG ann, både hos menn og damer! De har også arrangert “pub-kveld” på noen fredager, hvor pasientene som er i form til det har fått en øl hver, hørt på fin musikk og sett fotball! Det var en hit spesielt hos mennene!

    58. Det aller viktigste du kan gjøre ute i praksis som student er å ta deg tid til pasientene. Ofte er det ikke mer som skal tid. I en hektisk hverdag er det desverre vanskelig å ta seg tid til den lille samtalen som kan gjøre dagen til et annet menneske bedre. Defor er det supert når en er student og kan gjøre de små tingene som alikevel har så stor betydning, når de som ellers er på jobb desverre ikke har tid til dette. Masse lykke til i praksis- det kommer til å gå så bra og du har mye gøy i vente😊

    59. Har selv vert i praksis på sykehjem og jobbet der i nesten 2 år!
      Ideene dine høres fantastiske ut, men mine erfaringer er at mange er veldig slitne, og har nok med seg selv og derfor ikke ønsker å vere med på så mye. Som mange skriver over her er det viktigste å ta deg tid til pasientene, uten at man nødvendigvis trenger å gjøre så mye! Bare snakke sammen, vise at man bryr seg og har tid til dem! Det har man god tid til som student, og det gir en veldig god følelse. Lykke til! 🙂

    60. Bruk mye sang! Gjerne eldre (de har som regel sangbøker på avdelingen, som er sanger fra “deres tid”). Bruk sangen både i stell, mating og i andre aktiviteter. Ellers så har jeg som du har nevnt ovenfor også god erfaring i at de eldre blir glade for “ekstra stell” hår, negler. Og ikke glem og gi ut klemmer!

    61. Du kan for eksempel finne frem noen gamle ordtak fra før i tiden, hvor du sier den første delen- og så skal de fullføre ordtaket. Feks: du sier: “du skal ikke selge skinnet” og så skal de svare resten: “før bjørnen er skutt” 🙂
      Dette er veldig engasjerende for de eldre, og da får de også muligheten til å mimre tilbake til gamledager!
      Ønsker deg masse lykke til i praksisperioden din! 🙂

    62. Jeg har jobbet på sykehjem i snart 3 år og har erfart en god del. Det kommer veldig ann på hvilken avdeling du skal på og formen til de eldre, men det er alltids en mulighet for å aktivisere noen uten å gjøre så stort ut av det. F.eks stelle negler:legge de i vann, klippe, file og lakke. Krølle hår, brette sammen kluter, synge, høytlesing, gå tur rundt på hjemmet eller ute, steke vaffel, bake boller eller lignende. Tidligere hadde vi noe som vi kalte arbeidsstue på sykehjemmet, der kunne folk sitte å strikke, snikre og mye mer, men de markerte alle dager som var noe å markere. Når prinsesse Ingrid Alexandra ble født hadde alle pyntet seg, mange små flagg på bordet, kroner på hodet og en god kake fra kjøkkenet 🙂 prate om gamle dager setter mange pris på, også blir de i tillegg så utrolig pratsom! Gamle ord og ordtak er en super ting! Jeg pleier å samle noen rundt et bord, så kan du aktivisere alle til å prøve å gjette! Jeg har også spilt ludo med noen pasienter, og deretter fikk alle en liten twist i premie. Dersom du skal være hos demente er tegning en fin ting – de blir så avslappet og konsentrert! Vi kjøpte en fargebok på en butikk og kopierte sidene. En ting til som jeg kommer på er å ha noen gjenstander som du gjemmer under en duk f.eks, deretter skal de prøve å huske hva du gjemte! Kanskje gi de noen hint så de ikke blir for vanskelig?
      Lykke til i praksis Marthe! 😀 Du kommer til å kose deg samtidig som det er et lærerikt opphold.

    63. Så snill og omtenksom du er, Marthe! Jeg har ingen arbeidserfaring selv, men mamma forteller at de gamle hun arbeider med liker veldig godt å se på gamle norske klassikere (bare søk opp det, så får du opp filmene) og høre på litt musikk fra deres egne glansår. Dette blir bra tror jeg 🙂

    64. Hei!
      Jeg jobber ikke i eldreomsorgen selv, men skal starte på sykepleierstudiet til høsten. Har tenkt litt på hva jeg kunne gjøre selv når den tid kommer etter at jeg leste innlegget ditt, så kan dele mine forslag:
      – Ta papirposer (som man ikke kan se igjennom) og legg ulike gjenstander oppi. Blir som en gjettelek hvor de eldre kjenner på det som er oppi posene. Dette er gøy for alle aldere spør du meg! 😀
      – Twister – for de som er i form for det! Så en idé på nett hvor de hadde en sirkel med et hjul som du spant. Rundt pila var det rundinger med forskjellig farge, som bestemte hvilken ballongfarge du måtte bruke. Ytterst var 4 kategorier: Slå ballongen med høyre arm, venstre arm og sparke med høyre fot, venstre fot. Synes det så morsomt ut – i tillegg får de brukt hele kroppen og ikke konsekvent favorittarma.
      – Maling, men bytt ut pensler med vinkorker, aluminiumsfolie, hender eller svamper for å få kulere uttrykk. Kanskje kjøre på med et papir som dekker hele bordet slik at de kan samarbeide om et stort bilde?
      – Musikkbingo til en forandring? Spill hyggelige sanger de kjenner til og lag bingobrett. Selvfølgelig må det være premie til vinneren!
      – Ta en pappeske uten bunn, og skjær ut ønsket firkanter ved bunnen. Eksa skal ikke ha bunn, slik at den er åpen under og har «tak». Åpningene (firkantene) skal være slik at det er mulig å trille en golf- eller bordtennisball igjennom. Lag åpningene med ulik bredde. Poenget her er at de eldre skal prøve å sikte på de ulike inngangene med ballen, så for å lage litt konkurranse kan du sette poeng over inngangene. De smaleste er f.eks. 50 poeng, mens den bredeste er 10. Så kan den settes på et bord/eller gulvet og legg f.eks. et skjerf rundt så ballen ikke triller ned hvis man er litt uheldig med siktinga. Slags minigolf uten kølle? 🙂
      – Biltema hadde store pakker med perler, kuler og tråder. Smykkelaging? Får de opprettholdt finmotorikken.
      – Ballongleken kan gjøres med en vri. Bytt ut hånda eller avisrullen med en fluesmekker.
      – Karaoke, singstar, sangleker.
      – Jeg husker jeg og bestemor kjøpte oss hver vår lille krukke. Sammen sådde vi karsefrø oppi og stellet fint med den. Vi brukte også å dekorere krukkene – male eller lime knapper, bånd div. på. Koselig å se noe en tar vare på vokse opp.
      – Farmoren min satte veldig pris på å ta en trilletur ut i solen, ta med litt brød (ta med skalkene fra brødskjæremaskina på butikken) og mate endene. Bare prate litt, holde hender og kjenne på frisk luft og sol.
      Ser mange av forslagene er innendørs, men det er jo årstiden man gjerne kryper under et pledd i sofaen. Håper kanskje jeg kom med noen ideer til deg, og at jeg får brukt noen siden! Ellers stemmer jeg for baking – gamle mennesker forguder kaker og gjærbakst sammen med en kopp kaffe/te 😀
      Lykke til Marthe – håper du får en fin opplevelse <3

    65. Hei
      jobber som vikar på et sykehjem har også hatt sommerjobb der.
      Det vi bruker å gjøre som aktiviteter der hvis vi får tid er :
      Høytlesning fra bøker som er fra området/kommunen de bor i.
      Film
      Gå turer ute.
      Synging
      Å generelt det å sitte seg ned å snakke med en beboer.

    66. Aktivitet på sykehjemmet er kjempeviktig, og helsefremmende både når det kommmer til psykiske og til det fysike. Det viktigeste er dog å legge til rette for at beboerne får drive med noe de liker 🙂 ikke alle liker det samme, og alle er ikke glad i bingo og sangstund, så det kan være vanskelig å finne noe alle trives! 🙂 et alternativ kan være å legge fokus på de som har litt mindre vanlige interesser, og få til noe for dem.
      Skriver selv bachelor oppgave om dette (går 3. året) og synes det er kjempespennende!
      Lykke til 🙂

    67. Så hyggelig at du vil stelle istand ting med de eldre! Jeg har aldri jobbet på sykehjem, men vært mye på sykehjemmet når bestemoren min bodde der. Hun var ganske dement, og bodde på en avdeling som bestod av veldig ulike mennesker (utifra helsetilstand). Noe jeg la merke til, var at de eldre bare ble plassert i stuen med tv-en, og det at det generelt er lite tid til hver enkelt pasient. Så med tanke på tid, kan jo et alternativ være å ha aktiviteter der flere kan delta; quiz og yatzy er kjempeenkelt da det er sosialt og krever “lite” av de eldre mtp motorikk i kroppen. Gjerne morsomt med quiz som fokuserer på “gamedager”, slik at de fleste kan svare – typ lokalhistorie? 😊 Dette husker også ofte demente noe av. Ellers så var det fineste, og det vi så at bestemor satt pris på, at de ansatte tok seg tid til henne og lyttet. Trenger ikke å være mer enn tre minutter, og gjerne samtidig som du allerede skal hjelpe pasienten. Eksempel: når bestemor skulle få medisin, så var det en jente som hilste på henne, sa det var tid for medisinen, hjalp henne og fortalte litt om sin egen dag. Mens hun ryddet opp pleide hun å spørre om familiemedlemmene til bestemor, for å hjelpe henne å huske – helt vanlige ting som om vi hadde vært på besøk. Dette var riktignok noe vi hadde avklart med denne jenten som da var ansatt. En dag når jeg kom på besøk satt denne jenten med bestemor og de så på bilder av oss, og hun prøvde å hjelpe bestemor med navnene våre. Når de var ferdig gikk jeg inn på rommet, og bestemor lyste opp fordi at hun ikke bare kjente meg igjen A men hun klarte å plassere ansiktet mitt til navnet mitt, noe hun slet mye med ellers som følge av at hun var så dement.

    68. Da jeg hadde sykehjemspraksis tok vi med oss en gruppe pasienter til et gartneri i nærheten. Det var også kafé der og vi koste oss masse! Vi hadde minibuss, og beboerne kostet det selv så mange måtte vi ha tillatelse fra pårørende.
      Det er ikke pasienter som er aktuelle for det, så det må vurderes 😊
      Lykke til Marthe!

    69. Hadde veldig mange av de samme tankene som nevnt over her. Men så tenker jeg også at kristina er sånn besøksvenn på sykehjem. Kanskje hun har noe råd? Dere er jo gode venner virker det som 🙂

    70. Hei Marthe!
      Først vil jeg si at jeg synes det er utrolig flott å lese at du så tydelig ser verdien av tilrettelagte aktiviteter for beboere på sykehjem, for det er klart at i en hverdag hvor timene går altfor fort og arbeidsoppgavene er mange og rutinepregede så vil dette kunne være hyggelig og ikke minst viktig for mange. Jeg er så heldig at jeg skal jobbe med nettopp beboere på sykehjem de neste årene, ikke i en pleie-rolle men med tilrettelegging, etablering, videreføring og evaluering av sikkert flere av de konkrete aktivitetene du har nevnt i ditt innlegg. Du skal vite at behovet for tilrettelagte aktiviteter står høyt på den politiske dagsorden og det fremheves i flere offentlige dokumenter samt i nyere forskning.
      Jeg har de siste ukene leste store mengder litteratur om dette og jeg kan anbefale deg å ta en tur innom denne nettsiden, her har jeg funnet mye inspirasjon:
      http://www.fagforbundet.no/tema/kreativomsorg/
      Min jobb skal gjøres på utvalgte sykehjem i samme kommune som du skal ut i praksis, og det jeg registrerer og som nok ikke er unikt er at det er store behov for en-til-en møter. Jeg vil også tipse deg om å forsøkte å nøste litt i beboernes livshistorie for å se om du kan finne ressurser og interesser som du kan bruke som utgangspunkt for en aktivitet eller en god samtale. Det er f.eks. ikke så aktuelt å snakke om katter med en som har hatt hund hele livet, eller om fly med en som har en stor interesse og kunnskap om seilskip f.eks. Ved sistnevnte så ville jeg f.eks. ha fått tak i en bok med bilder av gamle skip og satt meg ned og kikket i boken sammen med beboeren, det tror jeg ville gitt en skikkelig go’følelse hos den som får av din tid. Det er bare eksempler.
      Jeg har også hørt fra andre som har aktiviteter på sykehjem i dag som gjør, som noen over her foreslår, å ta med gamle ordtak, si første delen og la beboerne fullføre. Det har visst vært en stor suksess.
      I Kristiansand har Kulturrullatoren et bredt kulturprogram som fungerer som felles kulturarrangementer på sykehjemmene i kommunen. Jeg ville tatt en titt på dette programmet og sett når de skal på ditt sykehjem. Jeg ville forsøkt å få meg med noe av dette programmet for å se hvordan beboerne responderer når de deltar på disse arrangementene. Det kan også være verdt å merke seg hvem som IKKE ønsker å delta på fellesarrangementer og kanskje høre om det er noe annet de kunne tenke seg å gjøre i stedet.
      Uansett, masse lykke til! 🙂

    71. Hei! Synes dette høres veldig flott ut Marthe 🙂 Du kommer nok til å bli en fin sykepleier.
      Jeg forstår du vil komme forberedt, men husk at hva du kan gjennomføre kommer ann på hvilken type avdeling du kommer på. Var selv i min første praksis på et sykehjem der over 90% av beboerne var avhengig av rullestol av ulike årsaker. Noen var kommet så langt i sin demenssykdom at de ikke lengere kunne gå, hadde lammelser etter gjennomgått hjerneslag, eller rett og slett var blitt for svake til å gå.
      Dette med musikk og sang stunder pleier de aller fleste å sette stor pris på. Og du vil nok bli overrasket over hvor mye det kan bety for de. Lær deg noen gamle sanger, og syng sammen med de.
      Som du selv sier er det nok for noen at du bare er tilstede, og sitter sammen med de. Ofte er de ansatte opptatt store deler av dagen, og har rett og slett ikke resurser til å gi beboerne den tryggheten.
      Dette med aktivitet er veldig viktig for å opprettholde funksjonene til beboerne, husk at et morgenstell kan være en aktivitet. Og noen ganger er det nok.
      Finn ut hva de liker å gjøre. Kanskje du kan ha noen med deg og bake boller. Plusset med dette er at det blir en god mat lukt i avdeligen, som kanskje hjelper på appetitten 🙂
      Ønsker deg lykke til i praksis!
      Hilsen Marlene

    72. I min praksis på sykehjem i førsteklasse, var det en stor suksess at en ansatt leser starten på et ordtak, så skal de eldre gjette hvilket det er og fullføre det. Avdelingen inneholdt både demente og kognitivt klare mennesker, men det var god underholdning for alle! Skapte mange gode øyeblikk med latter og hygge 🙂

    73. Ta med deg noen ballonger , og dytt ballongen rundt til hverandre, mens man leker mitt skip er lastet med! Ballongen gjør at alle kan være med ettersom den er lett.
      Og som du sier, lytt til menneskene og hør hva de savner og ønsker å gjøre!
      Lykke til 🙂
      Viktigste er å lage en didsktiskplan som er fleksibil!

    74. Jeg jobber som aktivitør på et sykehjem, der det er mennsker med begynnende demente til langtkommen demens. Vi spiller bingo (som alltid er stor suksess!) og spiller yatzy. Vi har enkel trim der vi sitter i ring og sparker eller kaster ball, gjerne flere baller samtidig. Å slå ballong med avisruller er også populært. Sang som du foreslår, er også alltid en god idé! Da kommer smilene og minnene strømmende på.
      Det jeg også har erfart er å gjøre aktiviteter som ikke stiller for mye krav. Det er jo her de bor, og det er ikke alltid de ønsker å prestere noe. Av og til er det nok å bare være tilstede, som du skriver. Prate, mimre og le. Vi kan lære så mye av disse hærlige eldre menneskene! De er heldige som får deg der, du virker som et fantastisk menneske!

    75. Så hyggelig at du forbereder deg! Det er virkelig gull verdt 🙂
      Jeg har vært vikar på sykehjem et par år, og må bare minne om at beboernes helsetilstand er veldig varierende. Det kan godt hende du kommer til en avdeling hvor de fleste er så dårlige at spillkvelder, diktlesning, turer etc. ikke lar seg gjennomføre. Min erfaring er – som du sier – at det å bare være til stede er det alle viktigste. Alle mennesker, også eldre på sykehjem, fortjener å bli lyttet til en gang i blant. Min erfaring er at det pasientene setter aller størst pris på, er noen som er interessert i dem og lytter til det de har å si.
      Ønsker deg masse lykke til i praksisperioden 🙂

    76. Hei. Veit ikkje om du leser dette sidan det er ein stund sidan dette innlegget blei lagt ut, men eg vil tipse deg om Facebookgruppa tjenestepandleren.

    77. Er en stund siden dette innlegget ble lagt ut, men vil allikevel komme med noen tips. Har jobbet i eldreomsorgen i snart 4 år på to forskjellige arbeidsplasser, og er det noe jeg har lært som gjør en enorm forskjell for de eldre så er det faktisk noe så enkelt som det å ta seg tid til dem. Sette seg ned og snakke med dem, gjerne om livene deres. De har som oftest mye å fortelle, om alt og ingenting. Har hørt en del historier gjennom årene; både rørerende, triste OG hysterisk morsomme. Å se de lyse opp fordi du er genuint interessert er det aller beste. Lykke til i praksistiden!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg