– Mine beste studieteknikker –

God kveld! I dag har jeg tatt på meg oppgaven som studieteknikk-veileder for dere, hvis det er greit? Neida, men jeg har ihvertfall laget en liten liste med mine beste studietips til dere! Høres ikke det bra ut? Det er ikke sikkert at alt dette fungerer for alle og enhver, men punktet om å få struktur på hverdagen tror jeg foreksempel ikke det skader noen å lese <3 Håper i det minste at denne posten bidrar med litt motivasjon til å sette i gang!

1. Få struktur på hverdagen. Hvis forelesningen ikke starter før klokken 10.00 en dag, hva med å dra på skolen klokken 08.00 likevel og lese et par timer før forelesning? På sykepleierstudiet forventes det at studentene skal lese 40 timer i uken, og når timeplanen kun består av 20-25 forelesningstimer sier det seg selv at man har en hel del studering å gjøre på egenhånd. Lag deg en leseplan helt fra starten av slik at du faktisk får det til! 40 timer er mye, og andre studier har gjerne enda flere! Har du en jobb og et ønske om litt fritid også, så nytter det ikke å sove til formiddagen eller sumle bort timesvis på tvtitting. Kutt ut alt av dødtid så får du tid til alt du vil.

2. Start på lesingen NÅ. Pensum er ved veldig mange studieretninger på universitetet enormt, og for å få en god karakter på eksamen er du helt nødt til å vise forståelse for stoffet. På ungdomsskole og videregående kunne man i flere fag ta skippertak et par uker før prøven og bare pugge seg til gode resultater. Det er fryktelig vanskelig i fag med tusen siders pensum. Start nå, så får du kanskje tid til å kjøpe julegaver og i desember!

3. Sett deg små mål. – Lag deg både korte og langsiktige mål hele veien mot eksamen. Det kan være mål som å lese et visst antall sider per dag, eller løse et visst antall oppgaver innenfor en tidsramme. Bare husk at de må være gjennomførbare! Er du realistisk så fungerer denne metoden som bare fy på motivasjonen.

4. Finn din favoritt-leseteknikk. Det finnes jo uendelig måter å studere på, men alt fungerer aldri for alle. Finn ut hva som funker for deg. Hva som gir deg best forståelse og hva som får deg til huske best. Selv har jeg fire punkter som jeg er helt avhengig av å følge for å bli klar til eksamen, og det er disse:

– Lese og forstå pensum før forelesningen –
En forelesning varer bare i 45 minutt, og når et par forelesningstimer skal dekke et helt kapittel på 40 sider er det utrolig vanskelig å skulle få en god forståelse for hele penum. Dessuten er det ikke alle forelesere som er like flinke. Noen går fryktelig fort frem for å komme igjennom alt og hvis du ikke forstår bæret fra første stund så skal det godt gjøres å få noe mer enn en “introduksjon” ut av timene. Har du brukt 3,4,5 timer på å lese, jobbe med oppgaver eller skrive notater til pensum før timen, så kan du bare lene deg tilbake når læreren snakker, tilføye notatene dine det lille ekstra av nyttig informasjon h*n måtte komme med, og bruke timen som en terpe/repetisjonstime. Det gjorde jeg i anatomitimen min i dag, og herregud så effektivt det var!

– Gå i forelesning –
Høres kanskje åpenbar ut, men ut over høsten tipper jeg klasserommet vårt kommer til å være halvparten så fullt som det er nå. Vi har ikke mer enn 5-6 obligatoriske timer i uken, så alt dette med anatomi og sykepleie kan man egentlig studere på egenhånd om man vil. -Men hvorfor i all verden kaste bort en læreressurs når man har fått en utdelt? Nei, gå i forelesning selv om du ikke må. Læreren presenterer stoffet på en annen måte enn det pensumboken din gjør, og mest sannsynlig blir det da også enklere å forstå. Tar du notater til forelesningen så vil det også hjelpe deg til å huske stoffet en hel del bedre. Du husker stort sett alltid mer av skrive enn å lese.

– Kort ned kapitlene med egne notater –
Dette gjør jeg når jeg forbereder meg til forelesning. Da går jeg gjennom kapitlene læreren skal snakke om, leser dem grundig før jeg skriver stikkord og notater til mer eller mindre hvert avsnitt. Da får jeg en mye bedre forståelse for hva som faktisk er nødvendig å lære seg, hvilke begreper som er relevante å pugge osv. Etter forelesning liker jeg også å besvare oppgaver som står tilknyttet til kapittelet i pensumboken, eller oppgaver som foreleseren legger ut på Fronter. På den måten får jeg sjekket at jeg virkelig har forstått stoffet.

– Lær bort egen kunnskap til medstudenter –
Eller til kjæresten om du vil! Daniel måtte senest i går kveld være publikum for min lille fremføring av cellens organeller. Altså, alt går an! Å snakke om det du har lært, lære det bort til andre igjen og diskutere det høyt synes jeg å huske er vitenskapelig bevist å være den beste måten å huske på. -Men igjen, vi er selvsagt forskjellige!

Helt til slutt må jeg bare si to ting: Husk å ta pauser, og unn deg selv noen belønninger!
Selv liker jeg å rigge meg til med en stykk kakaokopp, litt mat, og litt deilig snacks <3

65 kommentarer
    1. Takk for fine tips! trenger dem alle nå når jeg skal studere litt igjen. Lenge siden jeg har tatt for meg norsk og sidemål. Skal ha eksamen i sidemål, men må kunne litt norsk begreper, osv. og (:

    2. Vil gi deg som relativt ny student et lite tips, og det er å ikke lese for mye i begynnelsen. Jeg vet hvor fristende det kan være, men det kan også virke i motsatt retning av det du tenkte. Det er fort gjort å bli lei og demotivert når du har holdt på en stund, så anbefaler deg å ikke gønne på med flere timer til dagen de par første månedene. Det er når eksamen nærmer seg det virkelig gjelder!
      Ellers, masse lykke til med studiene! Dette klarer du 🙂

    3. May: Takk for tips snille <3 Noen fag tror jeg det er helt riktig å gjøre det på den måten som du nevner her, men andre fag er man bare helt nødt til å starte på med en gang. Eksamen i anatomi er om fire måneder, og stoffet er ganske tungt for oss som ikke har hatt noe lignende før, så å lese seg til en god karakter to måneder før er en skummel sjanse å ta synes jeg. Vi har prøveeksamen en hel måned før den ordentlige eksamen nettopp fordi lærerne vil vi skal være relativt klare allerede da 🙂 Noen fag er vanskeligere enn andre så man må vel bare se det litt an 🙂

    4. Hei.
      Det er tydelig at du er ivrig og har tenkt til å jobbe hardt, men sier som over her at det lønner seg og ikke gå for hardt ut 😉 Du har nettop begynnt å studere, og har vel aldri tidligere gått på høyskole eller universitet? Så du vet vel kanskje ikke så mye om å studere i lang tid. Man kan faktisk klare å gjennomføre både bachelor og mastergrad uten å lese 4 timer hver eneste dag, med gode karakterer. Men lykke til med studeringen. Jeg er spent på om du kommer til å følge dine egne råd iherdig gjennom 3 år 🙂

    5. Elsker at du er så positiv Marthe! Håper du kan komme med flere slike innlegg utover høsten og eksamenstiden for å holde motivasjonen oppe 😀 stå på!

    6. Tusen takk for de fine tipsene Marthe 🙂 Disse kommer jeg til å få veldig bruk for nå som jeg går siste året på Videregående, men også i framtiden selvfølgelig ;)Lykke til med dine studier også, du kommer til å bli en kjempe flink sykepleier <3

    7. Tusen takk for fine tips Marthe! Skal definitivt bruke dem neste år når jeg skal ut i den store verden å forhåpentligvis studere til å bli lektor 🙂

    8. Tusen takk for gode tips! Det er så morsomt å lese når skriver om studiene da jeg selv akkurat har begynt på sykepleien og sitter med nesa i de samme bøkene 🙂

    9. Her var det mange gode tips, som faktisk funker!
      Studerer selv medisin, har studert et par år nå, og min erfaring er at med et så stort pensum vil man automatisk etter hvert tvinges til å lese raskere, korte ned og faktisk ikke rekke 100 % over alt…
      Hardt arbeid over tid vil uansett lønne seg – stå på videre!

    10. Hei hei! Fine tips her.. Du skal få et tilbake fra ei som er godt i gang med master etter sykepleien. Har bladd litt nedover i bloggen din, og ser at du er veldig opphengt i anatomi/fysiologi. Jada, det er viktig med en god grunnforståelse, men hvilken avdeling på sykehuset har du tenkt å jobbe hvor dine fysiologikunnskaper kommer deg til gode? Det kommer veldig mange ting etter hvert, som er veldig mye viktigere! Så hvis du vil bli en flink sykepleier, så burde du roe ned på puggingen og heller få deg en helgejobb på et sykehjem. For det er først når du kommer ut i praksis at du begynner å forstå hva sykepleie virkelig handler om! Og hvis du har jobba litt med mennesker før da, har du en kjempefordel. Både på skolen, men ikke minst i arbeidslivet når den dagen kommer…

    11. Så gøy! Dette kan jeg ta nytte av! Er 20 år fra Stavanger! Og har nettopp begynt på sykepleien selv🙋🏼 håper du kan komme med flere tips videre😊

    12. Har akkurat begynt på andre året på sykepleien og du har så mye og se frem til! Når du har kommet deg forbi anatomien vil tiden fly avgårde. 🙂 Hvor har du kjøpt genseren din forresten? Den var utrolig fin!

    13. For et motiverende og givende blogginnlegg. Å titte innom bloggen din gjør meg oppriktig glad. Du er virkelig en blogger av egen sjanger hihi
      Jeg lurer på hvor den flotte genseren din er ifra (på bildet)? Den så utrolig god ut 🙂

    14. Så fine tips! Gikk selv første året sykepleien ifjord (er i permksjon nå) men det er HELT rett som du sier over her.. Når det gjelder anatomien så må du bare starte med engang! Den eksamen er ikke lett og du må faktksk kunne hele boken.. Så her om dagen at du brukte sykepleie pluss.. Det gjorde jeg også, super nettside! MEN oppdaget fort at de eksamensoppgavene de legger fram der, var noe lettere enn det som faktisk kom på eksamen.. :s
      Lykke til! <3

    15. Annie: Heisann! Ja, jeg er veldig misunnelig på de medstudentene som har erfaring fra sykehjem foreksempel, men jeg får heller prøve å forberede meg så godt jeg kan på til praksis når den tid kommer og lære masse når jeg er der. Det er jo ikke før i mars, så akkurat nå må jeg nesten fokusere på de fag og eksamen jeg har i år 🙂

    16. Sara: Ja, jeg har skjønt det sånn at første året gjerne blir det verste med litt “kjedeligere” fagstoff. -Men man må vel igjennom det grunnleggende og før man kan lære om det som virkelig er spennende 😀 Tusen takk! Genseren er fra Gina Tricot. De har utrolig mange fine høstvarianter om dagen 🙂

    17. Lisa: Aha! Må nok sette av noen uker til å bare besvare tidligere eksamensoppgaver når det nærmer seg <3 Tror det er den aller beste måten å forberede seg til eksamen på 🙂 -Men fy så enkelt sykepleie pluss forklarer stoffet i forhold til boken. Det er en fryd å logge seg inn der. Hehe 😀 Tusen takk Lisa!

    18. Hei!
      Veldig bra innlegg, men kjente jeg ble litt provosert. Det er fint at du bruker bloggen din, men å prøve å belære oss andre som har studert i kanskje flere år allerede etter å ikke ha gjort annet enn å blogge de siste årene, synes jeg personlig det blir litt for mye.
      Når det er sagt, håper jeg du klarer å stå i det! Det er tøft, men du virker positivt innstilt 🙂 dette er ikke hat, men litt krititt som du må tåle når du velger å dele slike ting.
      Håper såklart at andre får nytte av det uansett om de har studert i like lenge som deg eller lengre! Jeg erfarte hvertfall å finne mine beste studieteknikker etter 1 år ca, når jeg visste hva som krevdes av meg og hvordan jeg skulle nå mine mål. Er man for ivrig i starten mister man fort interessen, slik er det med mange ting…
      Lykke til videre og god helg!

    19. Hei Marthe,
      Så fin artikkel du har skrevet. Den har mange gode tips til gode studieteknikker. Kan vi få lov til å dele den på Facebook-siden Nyttige nettsider for sykepleierstudenter?
      Vennlig hilsen
      Ingvil Gaasland
      Gyldendal Akademisk

    20. Dere er første kull på UIA som ikke får studiespørsmål til eksamen, men må ha nasjonal eksamen. I fjord var snittet generelt over til de som fikk nasjonal eksamen mye lavere, så tror nok deres anatomieksamen blir mye mer krevende enn tidligere år. Ettersom dere ikke engang får et hint om hvilke spørsmål som kan dukke opp, så tror jeg nok det er lurt å virkelig ha forståelse innenfor de ulike emnene. Du burde øve på å skrive å gjøre rede for de sentrale tingene i hvert kapittel. Så det at du leser som en helt allerede nå tror jeg du kommer til å vinne ekstremt mye på! Lykke til Marthe, dette går veldig bra! 😀

    21. Synes du har vært student i litt for kort tid til å gi sånne tips, men som 3. års sykepleierstudent tørr jeg påstå at disse tipsene er gull verdt. Vil også anbefale (som andre ha gjort over) å ikke ta helt av med lesningen i begynnelsen, for da er man sliten og lei til eksamen. Ta og les litt hver dag jevnt og trutt, så blir dette studiet (nesten) lett som barnemat, uten at du føler utbrent allerede før 1. praksis 🙂 Og ja, anatomi og fysiologi er noe av det tyngste sånn rent teoretisk i studiet og legger et viktig grunnlag for resten av studiet- Lykke til! 😀

    22. du gir meg så mye skolemotivasjon, tusen takk! går andre året på vernepleie nå, og skal selv ha eksamen i anatomi om bare to(!) måneder..

    23. Tusen takk for inspirasjon!
      Sitter selv og er litt umotivert til å starte på andreåret sosionom, etter et veldig tøft og hardt førsteår! Men det er som du sier bare å få struktur, begynne å lese og være flink å unne seg pauser og godbiter når man har vært flink 🙂
      Fortsett med lunsj/mat-tips for studenter, og fortsett å inspirere 😀

    24. Kristine: Ja, er det ikke typisk? Ble informert om dette første dag faktisk. Litt skummelt, men da må vi jo bare som du sier virkelig forstå stoffet. Her er det ingen hint å få fra lærerne! 🙂 Jeg skal ikke være missfornøyd med en C, men vil jo veeldig gjerne ha en av de to toppkarakterene så det er bare å lese i vei! 🙂 Tusen takk Kristine!

    25. Jeg synes tipsene dine var veldig gode jeg, og man må jo tilpasse arbeidsmengden til sine egne mål og ut ifra den kunnskapen man har fra før 🙂 så noen trenger kanskje ikke starte å lese nå, men mange bør det 🙂 jeg feks studerer maskiningeniør (skikkelig mannsdominert studie ja haha) og bør absolutt starte tidlig i noen av fagene for å få en karakter jeg er fornøyd med 🙂

    26. Har nettopp begynt på 3 året på i Bergen nå.
      Og ang. første året og anatomi – du gjør helt rett, det faget er det bare å begynne med. Det er vel den eksamen jeg har brukt mest tid og krefter på. Sykdomslære syntes jeg var noe mer interessant. Dette henger dog sammen, en del ting forstår man bedre med sykdomslære om man har lest anatomien. Første halvåret var tøft, men vipps så er det jul. Det går virkelig fort!
      Jeg prøvde selv å lage fulle dager med det faget, anatomien altså. Sluttet jeg 12 så satt jeg alltid igjen / jobbet hjemme i 2-3 timer. Jeg brukte aktivt sykepleiepluss og gamle eksamener. Vi brukte menneskekroppenboka. Men etter hvert brukte jeg kun det som nevnt over. Hjertets anatomi er feks ikke annerledes idag vs 2014. Anbefaler deg gamle eksamener på det varmeste + sykepleiepluss.
      Idag har jeg naturlignok glemt en god del av detaljene, men mange fag fremover bygger på hverandre. Ta med deg det du kan 🙂 Lykke til!

    27. Hei 🙂
      Mange gode tips! Jeg er selv sykepleierstudent 2.året, lurte på hvordan du klarer å korte ned avsnittene/kapitlene i anatomien? Om du har en god teknikk tar jeg gjerne imot tips:-D
      Lykke til med studiet!!

    28. Med dette innlegget fremstår du som at du har studert i mange år. Vittig å tenke på at det kun har gått to uker siden du starta :p

    29. Flotte tips som kan komme godt til nytte når en studerer. Selv er jeg ferdig for nå ihvertfall, men vet at å jobbe jevnt hele tiden gir gode karakterer. Det å prøve å forstå pensum på ulike måter. Et tips er å melde seg kun som ringevikar på et sykehjem eller hjemmesykepleien. Da har du ingen faste vakter men kan si ja eller nei til vakter når det passer deg. Å ha kjennskap til praksis scorer bra i praksisperioden 🙂

    30. Jeg har studert 7 år på universitet. Å snakke om det man har lest er gull verdt. Da blir det tydelig om du husker og hva du husker. Jeg foretrekker å gå på forelesning før jeg leser stoffet selv. Da vet man hva foreleseren vektlegger. Jeg fikk A på alle eksamener på sykepleien så det funket for meg.Ellers synes jeg rådene/tipsene dine er veldig fornuftige.

    31. Hei Marthe og framtidige medsøster! Jeg ser at noen er skeptisk til at du kjører på den første tiden, men der er jeg uenig. Jeg var utdannet sykepleier nå i vår og jeg hadde akkurat lik studieteknikk som det du har skrevet her. Jeg satt som regel 10-12 timer på skolen hver dag – og det ga uttelling 🙂 Et annet tips: 1-1,5 mnd før eksamen (sykdomslære) så skrev vi ned pensumspørsmål på små kort der vi skrev små, enkle men utfyllende svar på baksida. Vi var en gruppe på 3-4 som lagde en “spørrelek” med kortene og det var så sinnsykt mye læring i det, for det var så gøy – og læring skal være gøy! Lykke til, du har valgt en fantastisk yrkesretning.

    32. Rita: Hei Rita! Det er betryggende å høre :’D Gratulerer som er ferdig og har bestått alt 🙂 Flink du er! Denne spørrelek-teknikken høres helt genial ut så den noterer jeg meg ned med det samme. Tror man har alt å vinne på å gjøre læringen gøy og nå ser jeg for meg tidenes spillkveld med snacks og studie-spørrelek her. Haha, genialt! 😀

    33. .: En legestudent leser nok langt mer enn 40 timer i uken jo. Enkelte ingeniørstudenter har 48 timers studieuker, og jeg vil tippe legestudiet er enda mer krevende.

    34. June Susann: Heisann! Du, det er ikke så lett alltid, men jeg prøver å lese gjennom hvert avsnitt først, så gule ut “funksjon, oppbygning og forklaring” med tre ulike tusjer, så noterer jeg ned det som står om foreksempel cellens funksjon, cellens oppbygning og en liten forklaring. Så lenge oppbygning og funksjon av alt er med så tror jeg at jeg har det viktigste 🙂 Tusen takk!

    35. Tror også det er viktig og ikke begynne for hardt ut. det å dra på skolen for å lese 2 timer før forelesningen starter kan for mange bli for mye i lengden, og det du kaller dødtid kan også være viktig for mange å ha for å koble litt ut mellom slagene.
      Mange sliter seg ut tidlig i studiene fordi stresset og presset er veldig høyt. Så jeg tror det lureste tipset man kan komme med til 1. Årsstudenter er at man må puste med magen å kjenne på hva som funker for deg selv 🙂 Det er f.eks ikke alle som lærer av å sitte i forelesningssaler, og da må det være greit å droppe det som ikke er obligatorisk, så lenge du lærer på en annen måte.

    36. Ett nytt tips til listen 🙂 hvis du skal lese alt pensum stoffet på den måten kommer du til å drukne i arbeid:) det som uten tvil lønner seg mest er å lære om alle organene hvordan de fungerer når de er friske og syke.. Tips som du får på eksamen garantert er hjerte, lunger og nyrer.,bør også kunne noe om mage og tarm, hjerne og blod. Når du kommer i praksis er det ingen som bryr seg om du kan ting på cellenivå, men st du vet hva du gjør hvis noen har O2 metning på 50, eller går i gulvet pga blodtrykksfall 🙂 det er disse kunnskapene du vil sette pris på når du er ferdig utdannet:) veldig mye av stoffet du lærer på både bachelor og master brukes overhodet ikke i praksis, så ikke slit deg ut med å lære det på et A nivå. Så Finn noen som har vært utdannet i flere år, og spør de hva som er mest vesentlig å kunne:)

    37. Synes dine tips är kjempebra! Bedre gå inn å väre väl förberett enn å inse at man tatt sig vann over hodet. Når jeg studerte i Sverige till sykepleier så var det mange som trodde de kunne relaxa men jeg lover at anatomi kursen där behövs verkligen att man läser och lär sig. Vi var en grupp på 4-5 studenter som jobbade tillsammans i tre år. Vi pleide også mötes inför timmeslange föreläsningar. Å gå på en föreläsning å ikke väre förberedd är så bortkastet. Jeg lärte også mye genom at lära andra. Lycka til, disse tre år går så fort ska du se.
      Hilsen norsk spec. sykepleier i Sverige.

    38. Første års sykepleiestudent her🙋🏼 veldig fine tips! Ser noen har skrevet at det ikke er lurt å ta for hardt i i starten, og at det kan drepe motivasjonen, men for meg har det alltid fungert kjempebra! Å lese fra starten gjør at jeg skjønner stoffet hele veien og blir kjempemotivert av å forstå og føle mestring. Begynn å les fra starten, ikke vent! Heia sykepleien!

    39. Gode tips! 🙂
      Jeg vil anbefale deg å lese på tidligere eksamensoppgaver, der får du tips til hva som er viktigst å kunne til eksamen:)
      Ellers er anafylaksi noe du bør kunne hva er, det er superviktig!
      Håper du kommer til å trives i praksis, det er der man lærer mest:)
      Hilsen spl.student i 3.klasse 😉

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg